Sunflower wint Westtalent 2017

18/11/2017

Sunflower wint de laatste editie van Westtalent. De band uit Brugge gaat met de hoofdprijs van 1.500 euro lopen! Op de tweede plaats: Josefien Deloof, met haar fantastische set haalde ze 1.000 euro binnen. Beide groepen krijgen daarbovenop drie concerten en professionele begeleiding. Vito eindigde op de derde plaats. Zij krijgen 500 euro en twee concerten.

 

Tweejaarlijks gaat de provincie West-Vlaanderen op zoek naar nieuw lokaal talent dat in de voetsporen van onder andere Steak Number Eight en Balthazar kan treden. Westtalent organiseerde vier voorrondes in verschillende muziekclubs, van het Entrepot in Brugge tot de 4AD in Diksmuide. De prijzenpot is niet min: optredens, coaching, cheque, studiotijd, radiosessie… Alles wat een beginnende band kan gebruiken om hun eerste stappen te zetten in de muziekscene. 

Jury

Wie de finale haalde, daarover besliste een professionele jury. Die bestaat uit Kirsten Lemaire (StuBru), Bert Moerman (Boomtown, Trix), Wouter Vanmeenen (Leffingeleuren) en Bram Vermeersch (Melkrock, RifRaf). Zij beluisterden en bekeken de deelnemers aandachtig. 

Finalisten

De eerste voorronde vond plaats in Kortrijk op zaterdag 7 oktober. The Waltz ging daar met de finaleplaats lopen. Pakweg een maand later speelden ze opnieuw op hetzelfde podium in De Kreun, deze keer voor de finale. Tijdens hun optreden gingen ze vrij snel van een rustige intro naar een headbang-sessie van jewelste. Aan enthousiasme ontbreekt het de band en hun aanhang alvast niet. Het leek haast wel of je in een andere wereld terechtkomt, een reis waarop je het ene moment rustig rondvaart en het volgende moment in een wervelwind van gitaren terechtkomt. In hun interview zeiden ze: ‘Wij gaan niet winnen.’ De mannen komen blijkbaar net terug van een Europese tour, maar de finale van Westtalent wilden ze voor geen geld missen.

Divided kreeg in Kortrijk een wildcard, gelukkig. De driekoppige groep kent zijn gelijke niet. Het enthousiasme waarmee de band optrad zorgde voor een meer dan voelbare beleving bij het publiek. Desondanks was de band niet helemaal tevreden van hun set. ‘Het was wat donker op het podium en dus zagen we elkaar niet zo goed bezig. Zo verliezen we een pak sfeer.’ Chapeau voor de drummer, die ook nog eens moet zingen. De verklaring daarvoor geeft hij zelf: ‘Ik had als eerste de baard in de keel, dus ben ik zanger geworden.’

Sunflower won in het Entrepot tijdens de tweede voorronde. Ze mochten de spits afbijten op de finale, met zowaar een Cara Pils in de hand kwam de gitarist trots het podium op. Samen bliezen de nochtans zachtaardige mannen het publiek van hun sokken met hard geluid. De nodige danspassen van de zanger (op of naast de (on)bestaande beat, who cares) zorgden voor een charmante touche. Sunflower legde een bus in om hun voltallige fanbase tot in Kortrijk te krijgen. De band heeft speciaal voor Westtalent zijn set echt uitgewerkt: alles paste perfect binnen de opgelegde 15 minuten.

Josefien Deloof ontving een wildcard in Brugge die haar uiteindelijk de finale binnenloodste. In De Kreun bracht zij het er goed vanaf. ‘Ik word niet zo graag vergeleken met Selah Sue’, maar de vergelijking is uiteraard snel gemaakt. ‘Ik kan niet echt winnen, denk ik. De rest zijn bands en die scoren beter in mijn ogen. Ik hoor hier eigenlijk niet echt thuis’, zei ze. 

In de derde voorronde, in 4AD te Diksmuide, werd Celestial Wolves geselecteerd. Tijdens de finale speelden ze hun typische instrumentale rock. Ook zij moesten op zoek naar de ideale nummers voor deze kans. Hun repertoire bestaat uit langgerekte instrumentals. De band noemde hun performance ‘een van hun beste sets ooit.’ Graag staan ze binnenkort op het grote podium van Dour Festival.

JFK kreeg dankzij zijn wildcard ook een finaleplaatsje. De Engelstalige hiphop brengt hij met feeling. ‘West-Vlaanderen is een niche publiek, dus rap ik liever niet in het West-Vlaams zoals Brihang’, aldus James Francis King. Net zoals Josefien Deloof vindt hij het raar om hier te staan, tussen al dat gitaargeweld.

 

In Muziekclub De Zwerver ging Vito met de laatste hoofdprijs lopen. Vito gaat de melodische tour op met hun meeslepende muziek, het sferische ritme, aangegeven door de fantastisch drummer zorgde voor beweging bij het publiek. De show tijdens de finale was af. Hoewel het maar een kwartiertje duurde voelde het aan als een complete liveset, positief bedoeld uiteraard! De band was tevreden van hun set. De zanger fakete een West-Vlaams accent om te mogen deelnemen, maar gaf dat al snel op. ‘Kijk, ik ben van Gent, maar geboren in Oostende. Dus er is wel een link met West-Vlaanderen.’

Ook Eraserhead kwam met een wildcard in de finale terecht. Over zijn outfit vertelt de zanger: ‘Ik draag opwarmkledij van een bokser omdat dit een wedstrijd is. Ik ben klaar voor het gevecht.’

 

Gaelle Leon, Jonas Vandorpe & Broos Claerhout

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.