Tijdens verschillende workshops leert een groep jongeren zelf podcasts maken. Vervolgens trekken ze met een mobiele podcaststudio naar scholen, jeugdhuizen, instellingen en instuifwerkingen. Daar gaan ze in gesprek met elkaar, over thema’s waar ze allemaal van wakker liggen. De podcasts worden digitaal verspreid om zo de stemmen van jongeren te versterken.
“Afgelopen maanden kregen we steeds vaker de vraag van jongeren of we hen konden ondersteunen bij het maken van podcasts rond serieuze thema’s” vertelt coördinator Broos Claerhout “een eerste pilot ging bijvoorbeeld over racisme in het dagelijkse leven van jongeren.”
De 10 jonge podcasters zijn zowel ervaringsdeskundigen racisme als jongeren met psychologische problemen, of aspirant journalisten. Zij krijgen de kans zich te ontwikkelen tot ware redacteurs: zij bepalen de thema’s en voeren de gesprekken. De thema’s waar de jongeren nu al mee op de proppen kwamen gaan van egocentrisme tot seksueel grensoverschrijdend gedrag, schoolverlaten en zoveel meer.
‘Kunnen zijn wie je bent’ (het thema van de Warmste Week) is het gevolg van een tolerante omgeving, eentje die luistert én begrijpt. ‘Taboù’ geeft jongeren de kans in gesprek te gaan met andere jongeren die dezelfde drempels en dromen ervaren. Door samen één podcast te maken, werken ze niet enkel versterkend, maar ook verbindend.
Er worden al heel wat coronaveilige acties georganiseerd. En je kan ook een gift doen. In coronatijden meer dan ooit is De Warmste Week een schitterend en warm initiatief. Alle info rond acties vind je via www.dewarmsteweek.be.
Quindo ondersteunt jongeren bij het maken van mediaproducten. “Audio doet beroep op het inbeeldingsvermogen van de luisteraar, door in te beelden wordt ingeleefd, het is de ideale manier om verhalen en emoties over te brengen” vult Broos Claerhout aan.
Plaats een reactie