Te weinig vrijwilligers voor speelpleinwerkingen? Niet bij Nesté en Wasper

10/04/2019

Speelpleinwerkingen hebben moeite om voldoende animatoren te vinden, in die mate dat ze soms noodgedwongen gesloten blijven. Dat schrijven verschillende kranten vandaag. Bij Nesté in Bellegem en Wasper in Heule loopt het zo’n vaart niet. “Jongeren zijn vandaag zeker nog geëngageerd, maar ze verdelen hun engagementen over verschillende organisaties”, vertelt Lore Coucke, speelpleinverantwoordelijke van Wasper.

Voor de Kortrijkse speelpleinwerkingen Nesté en Wasper is het vandaag moeilijker om vrijwilligers te vinden die zich een hele week willen vrijmaken. “Onze jongeren staan soms onder druk om een echte studentenjob te doen. Da’s verleidelijk, want met dat extra geld kunnen ze leuke dingen doen”, klinkt het. “Daartegenover draait speelpleinwerk natuurlijk om meer dan een vrijwilligersvergoeding. Je leert omgaan met kinderen, leiding geven, brainstormen… dat trekt veel jongeren aan, gelukkig maar!”

Bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) klinkt een gelijkaardig verhaal: “Nooit hebben er zoveel jongeren op het speelplein gestaan als vandaag. Ze komen wel minder weken en speelpleinwerk groeit waardoor er meer nodig zijn. Waar jongeren vroeger meerdere weken op het speelplein stonden, combineren ze vandaag meerdere engagementen en kiezen ze vaker voor een goedbetaalde studentenjob. Maar er is ook een mentaliteitsverschil met vroeger. Jongeren plannen geen weken meer op voorhand.”

“Alles onder controle”

Bij zowel Nesté als Wasper zijn kinderen deze paasvakantie welkom om zich twee weken lang uit te leven. “Soms is het wel wat bang afwachten om het schema helemaal vol te krijgen met animatoren maar uiteindelijk lukt dat altijd wel“, aldus Nicolas Baligant, speelpleinverantwoordelijke van Nesté. “Het is moeilijker geworden voor ons om de planning op te stellen maar we hebben alles onder controle. We moeten wel flexibeler zijn dan vroeger”, vult Lore Coucke aan. “Maar ook jongeren stellen zich flexibel op. Zo gaan sommige van onze animatoren na een dagje speelplein zelfs nog ergens bijklussen.”

Lees ook

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.