Tekort aan rosse centjes, maar gebruiken we ze nog?

01/10/2018

De federale overheidsdienst Financiën waarschuwde al in juli voor een tekort aan munten van 1 en 2 eurocent, en nu is het zover. Daarbovenop komt nog dat de overheid de productie ervan verbiedt, omdat mensen vaak hun muntjes oppotten. Wij gingen de straat op in Kortrijk om te zien of mensen de muntjes effectief nog gebruiken.

Yana, een van de voorbijgangers, zegt zelf altijd weinig kleingeld op zak te hebben. Voor haar zijn de minst waardevolle muntjes enkel nuttig om te sparen. Ze is echter niet van mening dat zulk wisselgeld uit de omloop moet verdwijnen. “Voor verkopers zijn prijzen van 3,99 euro nu eenmaal interessanter dan prijzen van 4,00 euro”, aldus Yana. Vooral in psychologisch opzicht maakt dat een groot verschil. Mensen zijn meer geneigd om tot kopen over te gaan bij de lagere prijs, zelfs al scheelt het maar 1 eurocent.

In tegenstelling tot Yana heeft Elien ongeveer 30 cent bij zich. “Ik probeer altijd van dat soort kleingeld af te raken, zoals tijdens het winkelen of wanneer ik eten koop”, klinkt het. Ook zij vindt niet dat rosse centjes uit de omloop gehaald moeten worden, aangezien veel families ze bijvoorbeeld gebruiken om de spaarpot van de kinderen te vullen.

Productie verboden

“De regering verbiedt de productie van 1 en 2 eurocent muntjes omdat ze te duur zijn. Er zijn al 1,6 miljard muntjes in omloop dus meer slaan heeft geen zin”, zegt woordvoerder Francis Adyns van FOD Financiën. Een muntje slaan van 1 eurocent kost gemiddeld al 1,2 euro. Maar ze zijn niet alleen duur, zo blijkt. “Ze worden vooral gebruikt om op te potten en zijn dus niet meer in circulatie“, klinkt het.

Oplossingen

Wat kunnen we er dan wel mee doen? Je kan bijvoorbeeld een spaarpot vullen met rosse centjes en deze afgeven aan goede doelen zoals De Warmste Week, Kom Op Tegen Kanker of Rode Neuzen Dag. Of je kan ze binnenbrengen bij uw supermarkt. Ook bij de Nationale Bank zijn de muntjes welkom. Daar mag iedereen die meerderjarig is, maximum 5 kilo rosse centjes inwisselen.

Lisa De Sloovere

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.