Throwback: EK voetbal van de Rode Duivels in 2016

20/06/2020

Normaal stonden we nu op het Schouwburg de Rode Duivels aan te moedigen tijdens het EK 2020. Ook het EK kon dit jaar niet doorgaan door COVID-19. In de plaats blikken we even terug naar de vorige editie in Frankrijk. Daar kenden de Rode Duivels hoogten en laagten, met de 4-0 zege tegen Hongarije als hoogtepunt en de uitschakeling tegen Wales als dieptepunt. Herbeleef hieronder nog eens al de wedstrijden.

Eerste wedstrijd groepsfase: België – Italië 0-2

De Duivels werden geloot in een voor hen haalbare groep. Ze moesten het opnemen tegen Ierland, het Zweden van Zlatan Ibrahimovic en voetbalgrootmacht Italië. Zij waren de grote uitdager voor de groepswinst in de groep van onze nationale ploeg. Dat werd meteen duidelijk in de eerste wedstrijd van de groepsfase. De Duivels gingen met 0-2 onderuit na doelpunten van Emmanuele Giaccherini in de eerste helft en Graziano Pellè in de laatste minuten van de wedstrijd. De Belgen kwamen er in de wedstrijd nauwelijks aan te pas en dus was het een logische overwinning voor de Italianen. Er moest een antwoord komen tegen Ierland, de zwakste tegenstander van de groep.

Tweede wedstrijd groepsfase: België – Ierland 3-0

De Duivels reageerden tegen Ierland, en hoe! Met 3-0 werden de enthousiaste Ieren naar huis gespeeld. Romelu Lukaku maakte zijn eerste doelpunten op dit groot toernooi, zijn eerste goal (de 1-0) was  een mooie plaatsbal op aangeven van Kevin De Bruyne. Zijn tweede maakte hij toen de wedstrijd al beslist was, na een lange run van kapitein Hazard op de rechterflank had hij maar te kiezen tussen Lukaku en De Bruyne. Het werd Lukaku en beheerst schoof hij de 3-0 voorbij de Ierse doelman. Tussendoor kopte ook man van de match Axel Witsel de 2-0 tegen de touwen, op aangeven van rechtsachter Thomas Meunier. De slechte wedstrijd tegen Italië was even vergeten en de Duivels konden met vertrouwen afzakken naar Nice voor de confrontatie met Zweden en hun sterspeler, Zlatan Ibrahimovic.

Derde wedstijd groepsfase: België – Zweden 1-0

In de laatste wedstrijd van de groepsfase hadden de Duivels het niet onder de markt tegen het stugge Zweden. Ibrahimovic, dé sterspeler van Zweden, versierde veel kansen maar kon er geen enkele benutten. De Belgen hadden er ook veel, maar pogingen van De Bruyne en Lukaku werden knap gered door de Zweedse Doelman. Het duurde heel lang voor Radja Nainggolan, gekend om zijn hanenkam, een gaatje vond in de Zweedse defensie. Met een harde, afgeweken knal in de 84ste minuut wist hij de 1-0 eindstand op het bord te brengen. De Zweden waren uitgeschakeld en onze Duivels mochten het in de achtste finale opnemen tegen Hongarije, een haalbare kaart.

Achtste finale: België – Hongarije 4-0

Dit was zonder twijfel de beste wedstrijd van de Duivels op het toernooi, met kapitein Eden Hazard in een glansrol. Met een goal en een assist had hij een grote bijdrage in de 4-0 overwinning tegen Hongarije. Met een krachtige kopbal knikte Toby Alderweireld een vrije trap van De Bruyne tegen de netten en na tien minuten stonden de Duivels al op een 1-0 voorsprong. Het duurde daarna nog erg lang voordat de drie andere goals vielen, maar in de 78ste minuut ontbond Eden Hazard letterlijk zijn duivels. Hij leverde de assist voor Michy Batshuayi, die met een van zijn eerste baltoetsen de 2-0 tegen de netten tikte. Nog geen minuut later kroop Hazard in de rol van doelpuntenmaker. Met een prachtige slalom en dito plaatsbal zorgde hij voor de 3-0, de Hongaren lagen knock-out tegen het canvas. In de extra tijd zorgde Carrasco nog voor de 4-0 eindstand. Opeens waren de Duivels terug en waren ze favoriet in de kwartfinale tegen Wales.

Kwartfinale: België – Wales 1-3

Niemand die dacht dat de kwartfinale het eindstation zou worden voor de Duivels, maar toch werden ze met 1-3 naar huis gestuurd. De wedstrijd begon nochtans heel goed, met een heerlijke pegel zette Nainggolan de 1-0 op het bord. Lang konden ze van die voorsprong niet genieten. De Welshe kapitein Ashley Williams kopte een hoekschop van Aaron Ramsey krachtig tegen de touwen en zo stond het aan de rust 1-1. Er moest in de tweede helft  uit een ander vaatje getapt worden, maar dat gebeurde niet. Met een prachtige beweging kapte Hal Robson-Kanu zich vrij en een seconde later zette hij de 1-2 op het bord. Vijf minuten voor tijd kopte spits Sam Vokes de 1-3 voorbij Courtois en de EK-droom lag volledig aan diggelen. Een pijnlijke exit voor de Duivels, die meer van dit toernooi verwacht hadden.

Voor de Liefhebbers: hieronder vind je een filmpje met alle doelpunten die op het EK in Frankrijk gescoord werden. Ook onze Duivels komen uitgebreid aan bod.

`Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.