Top 10 reisbestemmingen Lonely Planet doet je watertanden

31/10/2018

De dagen worden korter, de bladeren verkleuren, dwarrelen naar beneden, het winteruur is ingetreden. Maar stiekem droom je wellicht reeds weg naar lange zomeravonden op een volgende vakantiebestemming. Binnenkort slaan de vakantiesalons je weer om de oren en kan je door het aanbod van een bos uitnodigende toeristische brochures wellicht de bomen niet meer zien.

Lonely Planet for the win

Om uw keuze ietwat te vergemakkelijken wordt er naar jaarlijkse gewoonte, door de gerenommeerde reisgidsenuitgeverij Lonely Planet, een lijst opgemaakt van de 10 beste reisbestemmingen voor volgend jaar. De uitgeverij heeft zijn sporen ondertussen ruimschoots verdiend in de reiswereld met degelijke up-to-date reisgidsen maar ook aandacht voor duurzaam toerisme met respect voor natuur, volkeren en culturen. In het kader hiervan, en rekening houdend met de nieuwste reistrends, publiceren ze ieder jaar een best of van 10 landen, 10 regio’s, 10 steden en 10 bestemmingen waar je waar voor je geld krijgt.

De lijsten worden opgemaakt op basis van de reiservaringen van meer dan 200 Lonely Planet-auteurs die continu ‘on the road’ zijn: ze lijsten op welke bestemmingen ze hebben aangedaan, wat ze leuk vonden, waar er nieuwe accommodaties of attracties zijn geopend, welke culinaire ontdekkingen ze hebben gedaan enzovoort. Hieruit onstaat een longlist, op basis waarvan een panel van specialisten die reizen écht ademen, dit reduceren tot een heuse top 10.

Sri Lanka, Neuschwanstein, Kopenhagen, Piëmont en de Nijlvallei

Bij de landen staat Sri Lanka op de eerste plaats maar staat buurland Duitsland op plaats 2. Museumland Duitsland heeft met Neuschwanstein in Beieren (gebruikt als inspiratiebron voor alle Disneyland pretparken) een must see voor ieder van ons en ligt op relatief korte reisafstand van Kortrijk. Bij de steden is Kopenhagen de place to be met een ondertussen wereldvermaarde eetcultuur (Noma was jarenlang het beste restaurant ter wereld maar ook nieuwe culinaire initiatieven rijzen er als paddestoelen uit de grond, red.) en de plaats die bekendstaat als de designhoofdstad van de wereld.

De Italiaanse regio Piëmont in Italië is verkozen tot beste regio. Bij de zogenaamde Best Value Travel Destinations staat de Nijlvallei in Egypte bovenaan. Een regio die door heel wat toeristen werd gemeden door het negatieve terrorismeklimaat van de afgelopen jaren in het land, maar die ondertussen werd opgeruimd en goedkoper is dan ooit tevoren. Daarop volgt de Poolse stad Lodz met zijn oude textielfabrieken en prachtig gerestaureerd centrum (de film Daens van Stijn Coninx werd er voor een deel opgenomen, red.).

De topbestemmingen worden ieder jaar ook gepubliceerd in boekvorm: ‘Lonely Planet’s Best in Travel 2019’ met praktische informatie en aandacht voor de do’s en don’ts van de geselecteerde bestemmingen. Je kan de top 10 steden ook ontdekken met de Lonely Planet’s Guides app.

De volledige lijst per categorie:

Top 10 landen
1. Sri Lanka
2. Germany
3. Zimbabwe
4. Panama
5. Kyrgyzstan
6. Jordan
7. Indonesia
8. Belarus
9. São Tomé and Príncipe
10. Belize

Top 10 streken
1. Piedmont, Italy
2. The Catskills, USA
3. Northern Peru
4. The Red Centre, Australia
5. Scotland’s Highlands and islands
6. Russian Far East
7. Gujarat, India
8. Manitoba, Canada
9. Normandy, France
10. Elqui Valley, Chile

Top 10 steden
1. Copenhagen, Denmark
2. Shēnzhèn, China
3. Novi Sad, Serbia
4. Miami, Florida, USA
5. Kathmandu, Nepal
6. Mexico City, Mexico
7. Dakar, Senegal
8. Seattle, USA
9. Zadar, Croatia
10. Meknès, Morocco

Best Value Travel Destinations
1. Southern Nile Valley, Egypt
2. Łódź, Poland
3. Great Smoky Mountains National Park, USA
4. Maldives
5. Houston, USA
6. Argentina
7. Bangladesh
8. Albania
9. Ecuador
10. Slovenia

Ludo Schoukens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.