Tour de Belchique: “Volgend jaar rijden we de Tour van West-Vlaanderen!”

27/08/2018

Onder de noemer ‘Tour de Belchique’ maakten Maxim Clarysse, Emile Depreitere, Nico Goussaert en Gaetan Vanmeenen een fietstocht van 1.057 kilometer rond België van 11 tot 19 augustus. De opbrengst gaat naar het goede doel, met name het Oranjehuis. “Zelfs voor ons is het nog een beetje een verrassing hoeveel het ingezamelde bedrag precies bedraagt, we moeten nog de minnen en de plussen samenleggen”, klinkt het.

Nood aan uitdaging

Na een fietstocht van zo’n 600 kilometer naar Parijs vorig jaar waren de vier vrienden uit Kortrijk en Wevelgem toe aan een nieuwe uitdaging. “We vonden het vreemd dat de Tour de France eigenlijk nooit een parcours rond Frankrijk heeft. Ze fietsen er wel door maar nooit letterlijk rond. Dus wij wilden dat wel eens doen, rond ons eigen land“, legt Maxim Clarysse uit. Tijdens de verschillende etappes kregen de sportievelingen het gezelschap van enkele 100 sympathisanten.

Baaldag

Niet alles liep altijd van een leien dakje, zeker niet tijdens de rit van Maastricht naar Raeren. Maxim Clarysse: “Het was een dag van 48 kilometer die normaal gezien een piece of cake moest zijn, maar die tocht heeft bijna langer geduurd dan de langste etappe uit onze tour. We hebben toen maar liefst acht platte banden en een kapotte ketting gehad.” Als kers op de taart mochten de fietsfanaten het laatste stuk van 13 kilometer te voet afleggen. “We zaten die dag ook juist zonder volgwagen. Er was maar één dag zonder volgwagen en die was juist toen ingepland, niet toevallig op een dag van 50 kilometer. En daarbovenop regende het dan ook nog eens”, vult Gaetan Vanmeenen aan.

Tour de West-Vlaanderen

Volgend jaar staat de zogenaamde Tour van West-Vlaanderen op het programma van de vier vrienden. Nico Goussaert: “We zullen een tocht maken langs de grenzen van West-Vlaanderen in 1 à 2 dagen, dat is 300 kilometer. Indien we de tocht zouden opsplitsen in twee dagen is het natuurlijk niet zo’n grote uitdaging dus we willen het eigenlijk in één dag doen.”

Beluister het volledige interview.

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.