Try-out Amenra in De Kreun: zieltjes winnen voor gevorderden

01/11/2017

Hoera, Amenra is terug! Op 31 oktober stelde postmetalband Amenra officieel haar nieuwste plaat Mass VI voor in de AB. Maar eerst was er een generale repetitie in thuisstad Kortrijk. En wat voor één.

Vijf jaar was het wachten. Oké, er waren in tussentijd akoestische optredens en andere projecten, dus ze zijn nooit écht weggeweest. Maar het waren vijf lange jaren na Mass V vooraleer Mass VI er – eindelijk – kwam. Een plaat met amper vier volwaardige nummers, maar misschien wel toekomstige klassiekers in hun oeuvre. De hamvraag: hoe pakt die nieuwe plaat live uit?

Wie het antwoord daarop wou weten, kon zaterdag terecht in De Kreun. Wij waren erbij, en we zijn er precies nog niet helemaal goed van. Los van het feit dat het een try-out was, liet Amenra duidelijk weinig aan het lot over. De overgave van frontman Colin H. van Eeckhout was compleet. Alsof zijn leven ervan afhing. Zijn vocals klinken tegenwoordig bijwijlen iets zuiverder, maar snijden nog steeds even diep in je vel. Het respect voor wat de man allemaal uit zijn strot geramd krijgt, wordt er alleen groter door.

DeKreun Kortrijk, BE Photograph by @thefoxismine

A post shared by AMENRA_OFFICIAL (@amenra_official) on

Amenra’s doel was duidelijk: zieltjes (terug)winnen. Voor zover dat nodig was, want de uitverkochte zaal was vanaf minuut één helemaal mee. Moest synchroon headbangen een olympische discipline zijn dan had een podiumplaats er zeker ingezeten. Het had iets ontroerends dat op de voorstelling van een plaat die doorlopen is van het thema eenzaamheid zo’n sterke verbondenheid heerste.

Als we dan toch nog een minpuntje moeten aanduiden, is het dat Edelkroone en Spijt, de tekstuele intermezzo’s van de nieuwe plaat, ontbraken. Ze hadden volgens ons niet misstaan tussen al die mokerslagen van nummers. We lieten het echter niet aan ons hart komen. Na een dik uur bleven we murw geslagen achter, compleet leeg en tegelijkertijd verlangend naar meer. Moesten we echt al afscheid nemen? De woorden uit Spijt doken alsnog op, in onze gedachten. Met het hoofd geheven beëindig ik mijn dans. Alleen. Moeder. Ziel. Alleen. Onze zieltjes waren verloren.

Picture by Pexels

Miguel Devriese

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.