Twee studenten journalistiek Howest geselecteerd voor Belgodyssee

19/11/2020

Twee studenten journalistiek van Howest zijn geselecteerd voor de reportagewedstrijd Belgodyssee. Liam Van Haverbeke en Jonathan Metdepenninghen nemen het elk samen met een Franstalige partner op tegen nog vijf andere tweetalige duo’s laatstejaarsstudenten journalistiek.

Belgodyssee is een wedstrijd georganiseerd door VRT en RTBF. Zeven Nederlandstalige en zeven Franstalige laatstejaarsstudenten of net afgestudeerden werken gedurende twee weken in  duo’s samen om radioreportages te maken en artikels te schrijven voor geschreven en online pers. De geselecteerden krijgen zo de kans om twee weken mee te draaien in een openbare omroep. De uiteindelijke winnaars krijgen daarboven een betaalde stage op de nieuwsredactie van de VRT of bij Metro voor de winnaar van geschreven pers. Ze mogen hun onderwerpen zelf kiezen, maar alle onderwerpen kaderen wel in het overkoepelende thema: verborgen gevolgen van corona.

Liam: “Vanuit school hebben ze ons eigenlijk heel sterk aangemoedigd om mee te doen. Daarvoor moesten we een inschrijvingsformulier, een geschreven artikel en een motivatiebrief inzenden. We mochten ook vrijwillig een radioreportage inzenden, wat ik ook heb gedaan, een reportage over de geschiedenis van de Sinksenfeesten in Kortrijk die ik maakte voor Quindo. Ikzelf ben al klaar met de opdracht waarbij mijn partner en ik twee weken meedraaiden op de VRT. Eerst hadden we een redactievergadering over ons thema: daklozen in Brussel. Dat thema kozen we zelf, maar het moest wel passen in één groter thema: de verborgen gevolgen van corona.

In de eerste week gingen we heel veel op interview bij mensen, we hebben heel veel rondgebeld en afspraken gemaakt. De tweede week hebben we ons meer geconcentreerd op het monteren en het schrijven van de stukjes. Veel mensen in de journalistiek of op de VRT hebben ooit mee gedaan aan de wedstrijd. Ik weet dat van veel deelnemers later ook niets meer wordt gehoord, maar ik hoop toch dat het misschien een soort opstapje is. We maken ook connecties in het werkveld, dat is ook handig voor later.”

Jonathan: “Eigenlijk was ik niet meteen enthousiast om mee te doen. Ik was wat geïrriteerd omdat het een heel drukke periode was met veel werk en andere dingen die moesten gebeuren. Mevrouw Verschueren heeft me uiteindelijk overhaald om deel te nemen door me te wijzen op alle voordelen van de wedstrijd. Zonder haar had ik niet mee gedaan, maar ik ben toch heel blij dat ik me ingeschreven heb. Voor mij zit alles in het veld er al op, vandaag was m’n laatste dag. Mijn radioreportage is af, dus nu moet ik me gewoon nog concentreren op de geschreven artikels en de social media van Belgodyssee. Ik maak de stukjes voor Radio 1 en Metro, Anna doet hetzelfde voor de Franstalige media.

Alle stukjes gaan over hetzelfde onderwerp: de gevolgen van corona op de religieuze belevenis in België. We hebben soms wel andere interviewees maar het is echt een project dat we samen doen. Ik heb de afgelopen twee weken waarschijnlijk niemand zo veel gehoord als zij. Ik vind altijd dat je voor het hoogste haalbare moet gaan, in dit geval dus winnen met de beste reportage. Ik ga er niet vanuit dat ik ga winnen, maar het zou wel heel mooi zijn. Later zou ik ook graag in de radiowereld doorbreken, met een programma op Radio 1 dat een kruising zou zijn tussen Wonderland en Byloo.”

Lees ook:

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.