Uitgetest: 4 keer Nederlandstalige series op Streamz

14/10/2020

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. De Vlaamse Netflix bestaat sinds 14 september 2020 en heeft de naam Streamz. Maar wat is er daar op te zien? We keken naar het aanbod en bekeken vier reeksen. 

Fair Trade

Fair Trade is een serie die later te zien zal zijn op VTM en dat is er aan te zien. De VTM heeft altijd een zekere vorm van glamour en de belichting van de beelden weerspiegelt die visie. Nochtans gaat Fair Trade over de grauwe werkelijkheid. Het is als het ware een knipoog naar de realiteit met louche agenten en een grote drugstrafiek in Antwerpen. Al menig reeks ging over de haven van Antwerpen, waardoor de lat vanzelfsprekend hoger komt te liggen. Een lat die Fair Trade volgens ons niet weet te bereiken.

Marc Punt, die je kan kennen van films als Pipa en Bowling Balls, bewees ook deze keer weer dat hij teveel Het Echt Antwaarps Theater naar het scherm wil brengen. Dat lukt niet altijd. Vervelende personages die het scenario totaal niet vooruithelpen, voortdurend Antwerps en humor die al sinds Gaston en Leo niet meer relevant lijkt te zijn.

Punt werkt graag met dezelfde acteurs en dat was ook deze keer het geval. Wel was het aangenaam dat hij voor een van de twee hoofdrollen een minder voor de hand liggende keuze had gemaakt. Ella-June Henard speelt op geloofwaardige wijze een agente die dan toch niet al te eenzijdig is. Fair Trade is waarschijnlijk wel een serie die je misschien wel kan bekijken tijdens het uitkateren, gezien het niet zou storen mocht je eens vijf minuten in slaap vallen.

De Bende van Jan De Lichte

De Bende van Jan De Lichte is opgenomen in 2016 en 2017. Er werd al lang over gesproken en sinds januari kon je de serie ook bekijken op Netflix. Als je tenminste vanuit bepaalde landen keek. België hoorde daar niet bij. Nu kan je deze serie eindelijk bekijken in België en dat als een van de paradepaardjes van Streamz. Het is een serie die zeker de moeite is en de tijdsgeest perfect weet te vatten met een cast die uitblinkt in aanwezigheid van zowat iedereen die ooit in een serie van Woestijnvis meespeelde. Zelfs Iwein Segers speelt een rol. De hoofdrol is weggelegd voor Matteo Simoni.

De opnames in de bossen werden hier vlakbij opgenomen: Jan De Lichte speelde zich dan ook af bij Kluisbergen. De Bende van Jan De Lichte is gebaseerd op het gelijknamige boek van Louis Paul Boon. Na het bekijken van de serie, was ik zelfs zo benieuwd naar het vervolg dat ik bijna De zoon van Jan De Lichte uit de bib wou lenen. Bijna. De Bende van Jan De Lichte is zo een sterk verhaal vol intriges, plotwendingen en complotten dat het onmogelijk lijkt dat hier nog een vervolg aan geschreven werd. Het boek was indertijd een aanklacht tegenover de maatschappij van op macht beluste politici. Helaas blijft het verhaal actueel, maar hierdoor word je wel naar het scherm getrokken. Een ideale serie om te bingewatchen.

Niets Te Melden

Niets Te Melden is een serie waarvan het idee simpel, maar tegelijkertijd geniaal is. ‘In misdaadseries zie je enkel de actie, maar welke conversaties voeren agenten terwijl ze aan het wachten zijn in hun auto? En wat zeggen bandieten tegen elkaar terwijl ze wachten tot hun opdrachtgever komt?’ Blijkt dat je met van die simpele anekdotes, niet enkel een goed sketchprogramma in elkaar kan steken, maar ook wat diepgang kan geven aan vaak eenzijdige verhaallijnen.

De afleveringen duren maar 20 minuutjes. Ideaal om te bingewatchen, dus. We zien onder andere Koen De Bouw, Wim Willaert, Jonas Van Geel, Barbara Sarafian in topvorm. Opvallend: ook Lukas Lelie speelt in twee afleveringen een rol, wat doet vermoeden dat hij naast sketches voor De Ideale Wereld, nu ook in comedyreeksen wil beginnen acteren.

Ten slotte lijkt Niets Te Melden gemaakt te zijn in lockdowntijden. Vaak zijn er maar twee acteurs in dezelfde scene en worden bepaalde gebeurtenissen als conversaties gevoerd in plaats van dat je de actie echt ziet.

Baantjer: het Begin

Baantjer, wie nauwelijks naar het programma heeft gekeken, kan het toch perfect volgen. Deze Nederlandse prequel van Baantjer staat goed op zichzelf, maar zou ook tonen hoe De Cock is geworden wie hij is. In elk geval zitten actie en verhaal perfect in balans.
De naïviteit van de jonge De Cock maakt de serie vermakelijk en heeft een interessant perspectief. Want elke grote rechercheur is uiteindelijk ergens begonnen. Hoe zo’n begin eruit ziet dat zie je in deze reeks.

Lees ook:

Louis Vanoosthuyze

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.