Utopera: “Veel vragen, weinig antwoorden”

01/02/2018

Donderdag 25 en vrijdag 26 januari waren Haider Al Timimi en Dipika Singh te zien in Theater Antigone met de voorstelling Utopera, een productie van Kloppend Hert. 

Na de dood

vDe voorstelling gaat over een Belgisch-Iraakse architect die in Bagdad een grote opera bouwt. Helaas stort het gebouw in en belandt hij onder een puinhoop. Samen met een operazangeres overlijdt hij ter plaatse. De voorstelling begint met de architect  die vanonder het puin kruipt. Wat volgt is een anderhalf uur durende dialoog tussen de operazangeres en de architect.

Cabaret

Ook al is het een theatervoorstelling, de nieuwe Kloppend Hert-productie heeft enorm veel raakvlakken met cabaret. De voorstelling zit vol met humor, wat de ernstige onderwerpen een pak luchtiger maakt. Ook de afwisseling met dans en zang zorgt ervoor dat de voorstelling veel weg heeft van cabaret.

Menenpoort in Kortrijk

Naar het einde toe gaat de voorstelling ook een filosofische richting uit. Er wordt herhaaldelijk gezegd dat de geschiedenis zich herhaalt. En wanneer de architect de namen van de moslimslachtoffers voorleest, verschijnt de lijst op de achtergrond. Honderden namen onder elkaar in kolommen. Een beeld dat erg lijkt op de Menenpoort in Ieper.

Een voorstelling met interessante vragen voor een publiek zonder antwoorden.

Louis Vanoosthuyze

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.