Van Ertebrekers tot Ish Ait Hamou: voor elk wat wils op woordfestival Memento

21/01/2019

Van 15 tot 17 maart vindt in Kortrijk opnieuw het woordfestival Memento plaats. Het thema van deze editie is spiegels/reflectie. Voor het eerst zullen ook vier ambassadeurs hun schouders onder het project zetten. Jonas Bruyneel, de Letterzetter van Kortrijk en curator van Memento, lichtte het evenement voor ons toe.

Spiegels/reflecties. Dat is het thema dit jaar op het Kortrijkse woordfestival. Jonas mocht als Letterzetter zelf een insteek geven. “Een van de grote voordelen van een Letterzetter is dat je persoonlijke fascinaties naar voren kan schuiven. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door 19e-eeuwse gothic novels (stripromans, red.) die met spiegelmotieven werkten”, legt Bruyneel uit. “Ik vond het interessant om te zien hoe andere schrijvers daarmee omgaan. Daarom heb ik dus voor dat thema gekozen, maar ik heb het wel opgevat als een maatschappelijke reflectie. Voor een stad kan het ook handig zijn om zichzelf eens te spiegelen, want dat is nodig voor de toekomst.”

(lees verder onder de video)

Woordfestival Memento is ook in 2019 van de partij!

Memento Woordfestival Kortrijk haalt Ish Ait Hamou, Maud Vanhauwaert en Ertebrekers naar Kortrijk 🏘️. Kom er alles over te weten! ➡️ bit.ly/2Hpz0sQ 🗣️✍️

Geplaatst door Quindo op Maandag 21 januari 2019


Vier ambassadeurs

Dit jaar vormen vier ambassadeurs het gezicht van het festival en het zijn niet de minste. Jeroen Olyslaeghers, Carmien Michels, Ish Ait Hamou en Maud Vanhauwaert waren alle vier enthousiast om een grote rol op te nemen. Het was enkel wat aftoetsen wie welke rol op zich zou nemen. De vier ambassadeurs zullen aanwezig tijdens de zogenaamde woordroutes doorheen de stad en het hoofdprogramma. Daarnaast geven ze ook nog workshops in het conservatorium tussen de programma’s door.

Van alles wat

Voor Jonas was het vooral belangrijk dat het programma zo divers mogelijk was. “We hebben natuurlijk eerst gekeken naar de kwaliteit die de artiesten brengen, dat was de eerste parameter. Ish bijvoorbeeld is bezig met dans en film. Dat is natuurlijk een grote verrijking. Jeroen maakt zware romans, Maud gebruikt sprankelende poëzie en proza, en Carmien brengt slam. Die verschillende ambassadeurs uit de verschillende literaire (woord)werelden zijn ook een meerwaarde voor de mensen die we begeleiden in het Lettertype Collectief.”

(lees verder onder de video)

Nieuwe Letterzetter

Het is de laatste editie als Letterzetter voor Jonas. Hij is klaar om de fakkel door te geven aan een opvolger. “Ik heb twee jaar lang een enorme stempel kunnen zetten waar ik heel blij en dankbaar voor ben. Als ik het nog langer zou doen, zou het te veel mijn project zijn en het moet een project van de stad blijven. Het is goed dat er iemand nieuw zal komen en dat die persoon daar weer een eigen stempel op zal duwen. Hopelijk met nog veel dingen van mij erin, maar wel met de totale vrijheid om het om te gooien zoveel die wil.”

Wie het festival wil bezoeken, kan dat tijdens het weekend van 15, 16 en 17 maart op vier verschillende locaties: Pand.A, De Kreun, Boekenhuis Theoria en Muziekcentrum Track. Voor meer info kan je terecht op www.mementowoordfestival.be.

Anton Vandenbulcke

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.