Van karting tot professioneel Formule E-rijder – Stoffel Vandoorne

14/08/2020

Kortrijkzaan en autocoureur Stoffel Vandoorne rijdt dit seizoen voor het grote team van Mercedes-Benz. Weliswaar in de Formule E, maar die sport begint aan populariteit te groeien. Maar Vandoorne heeft in zijn carrière al in veel meer bolides gezeten dan in die van de Formule E. Vier jaar geleden, op 3 april 2020, maakte hij zijn debuut in een van de grootste autosporten ter wereld, Formule 1. Wat is zijn verhaal?

Al op zesjarige leeftijd in kartwagentjes in Kortrijk

Vandoorne werd op 26 april 1992 als enig kind geboren in Kortrijk, waar hij dus ook opgroeide. Het werd al snel duidelijk dat Vandoorne hield van snelheid, want toen hij zes was, zat hij al in kartwagentjes. Hij deed dat eerst recreatief maar later werd duidelijk dat hij over veel talent beschikte. Hij nam deel aan het Belgisch kampioenschap en won er ook. Hij was toen zestien jaar oud. Het jaar erop werd hij vicewereldkampioen karten. Zijn talent werd opgepikt door kenners en nog eens een jaar later zat hij in een Formule 4- bolide.

Ook in andere bolides de snelste

In 2010 maakte Vandoorne zijn debuut in een van de meest prestigieuze autosportcompetities, de Formule 4. Hij werd de jaren daarna ook kampioen in de hogere categorieën van de sport, tot hij in de GP2 terechtkwam, het kleine broertje van de Formule 1. Ondertussen werd de Kortrijkzaan ook al opgenomen in het Young Driver Programma van McLaren, een van de beste Formule 1- teams van het moment. De ploeg van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso merkte toen dus al op dat Vandoorne veel talent had. Onder de vleugels van McLaren nam Vandoorne tweemaal deel aan de GP2, hij werd in 2014 en 2015 vice- en wereldkampioen in die categorie.

 

 

In 2016 het grote debuut in Formule 1

Na die twee jaar in de GP2 werd Vandoorne testrijder bij McLaren. Dat wil zeggen dat hij, indien een van de twee hoofdracers van het team ziek zou uitvallen, die racer vervangt en dus een Formule 1-race mag rijden. Op 3 april 2016 was het zover, toen was sterkhouder Fernando Alonso niet in staat om aan de start van de Grote Prijs van Abu Dhabi te staan. Vandoorne reed toen zijn allereerste race in de Formule 1 uit en hij eindigde op de tiende plaats, twaalf racers bleven achter hem. Dan kan je wel van een geslaagd debuut spreken. De twee daaropvolgende seizoenen werd hij ploegmaat van Fernando Alonso bij McLaren. Dat werd geen groot succes en dus begon Vandoorne in december 2018 aan zijn eerste seizoen in de Formule E, een variant van Formule 1 met elektrische wagens.

 

Nu al tweede seizoen in de Formule E

In december 2018 maakte Vandoorne zijn debuut in de Formule E, voor een Duitse renstal, HWA Team. In dat seizoen wordt hij zestiende van de 24 rijders, hij weet ook een keer op het podium te staan, in de ePrix van Rome in Italië wist hij derde te worden. Verder rijdt hij een vrij anoniem seizoen. Zo komen we tot aan de huidige situatie van Vandoorne. Op dit moment rijdt hij zijn tweede seizoen in de Formule E, voor MercedesBenz. Hij combineerde dat zitje in de Formule E-wagen met een reservezitje bij het grote Mercedes, het Formule 1-team van huidig wereldkampioen Lewis Hamilton. In zijn eerste races van het seizoen werd hij twee keer na elkaar derde en voor de competitie stopgezet werd door het coronavirus, stond Vandoorne op een virtuele vijfde plaats. Na zijn overwinning in de laatste ePrix van het seizoen eindigt Vandoorne op een tweede plaats op die wereldranglijst.

Dat een Belg het maakt in de hoogste klassen van de internationale autosport is al straf, maar dat een Kortrijkzaan dat doet, is voor ons nog specialer. Veel succes verder, Stoffel!

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.