“Verbazend wat muziek doet met een mens!”

03/03/2016

Dominique Van Malder, theatermaker en vooral bekend van Radio Gaga, opende met een inspirerende keynote het congres Radio Respect. Van Malder had het in het Fatimaklooster in Kortrijk vooral over hoe het televisieprogramma Radio Gaga ontstaan is. “Mijn opzet was om de buitenwereld ook kennis te laten maken met minder evidente plaatsen zoals een psychiatrische instelling.”

In Radio Gaga maakt Van Malder samen met zijn beste vriend Joris Hessels 48 uur lang radio. Dat doen ze met patiënten van onder andere een dagcentrum voor verslaafden. “Radio op tv is moeilijk verkoopbaar, vooral ook omdat de focus op radio ligt”, vertelt Van Malder. Toch werd het programma onverwacht een groot kijkcijferkanon.

“Toen ik net afgestudeerd was aan het RITCS, kreeg ik de vraag van een psychiater in het Guislaincentrum in Gent om een theaterproject te organiseren voor de patiënten.” De acteur betrok niet enkel hen, maar ook het personeel van de instelling. Zelfs de familie van de patiënten werd ingeschakeld. “Het project werd een geweldig succes”, aldus Van Malder, “Het is frappant wat theater als medium met een mens doet.” Door het project gingen mensen van buitenaf anders kijken naar het intituut. Ze leerden de psychiatrie op een andere manier kennen.

Geleidelijk aan groeide bij Van Malder het idee om ook muziek te betrekken. “Dat maakt immens veel los bij mensen. Iedereen heeft wel een welbepaald lied dat hem of haar typeert.” Al heel zijn leven is de theatermaker gepassioneerd door radio. “Het doel was om een zender op te richten in het Guislain want via muziek kom je veel te weten over de mens zonder echt te praten over gevoelens. Vaak komt dat later vanzelf.”

Daaruit ontstond het ‘Glazen huis voor psychoten’. Iets wat zowel Van Malder als Hessels vier maanden lang deden in het Guislaincentrum. “Patiënten vragen plaatjes aan en leggen uit waarom dat hun lievelingsliedje is. Daarnaast kwamen er ook rubrieken zoals onder andere ‘Het favoriete gerecht’ en ‘De weerman’.”

Wegens het grote succes wilden de twee vrienden dit project ook op andere plaatsen organiseren. Ook al maakten ze daar slechts één week radio, toch slaagden ze erin om het vertrouwen van de bewoners voor zich te winnen. Bij Van Malder start iedereen met een blanco blad. “Ik hoef hun achtergrond niet te kennen. Geleidelijk aan kom ik die door de band met de patiënten toch te weten.”

Uiteindelijk keurde Canvas hun voorstel goed en ontstond het programma Radio Gaga. Het doel is om op 48 uur tijd deel te worden van een gemeenschap. “We wilden deze superlokale wereld delen met de buitenwereld.”

http://www.canvas.be/radio-gaga
http://www.canvas.be/video/radio-gaga

Dimitri Arbyn & Gretel Coorevits

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.