Vijf (onbekende) Kortrijkse specialiteiten in de kijker

22/05/2020

Bij Kortrijk en gastronomie denken velen wellicht meteen aan een van de talrijke restaurants of hippe bars in de stad. Daar kan je kennismaken met een heerlijk West-Vlaams of Kortrijks streekproduct. Sommigen denken misschien: “Kortrijkse specialiteiten?” Jazeker! Voor zij die niet bekend zijn met de typische, Kortrijkse gastronomie, kijk zeker hieronder naar de vijf bekendste specialiteiten.¬†

1. Kortrijkse peperbollen

In tegenstelling tot wat velen zouden denken, zijn deze peperbollen geen ‘bollen’. Het zijn eerder blokjes, die inhoudelijk sterk verwant zijn met peperkoek. Het deeg bevat daarnaast ook gekonfijt fruit en anijs. In de 19e eeuw al werden Kortrijkse peperbollen traditioneel in grote hoeveelheden verkocht op tweede Pinksterdag. De Grote Markt en het stadscentrum stonden toen bol van de kraampjes. Van 1977 tot 2001 werd deze traditie opnieuw ingevoerd. Ook was er toen een ‘Peperbollenworp’ op de Grote Markt tijdens de jaarlijkse Sinksenfeesten.

|

2. Kortrijkse beschuiten

Kortrijkse beschuiten zijn niet zomaar beschuiten die je ook bijvoorbeeld in de supermarkt kan kopen. Nee, de Kortrijkse zijn zoeter en lekkerder! Alles begint bij melkbrood (of rozijnenbrood), zonder suiker of rozijnen, dat vervolgens wordt gesneden tot dikke sneden. Daarna worden de beide kanten ‘ingesmeerd’ met geplette kandijsuiker, waarna het geheel ambachtelijk wordt gebakken. Een lekkere traditie, maar het vergt veel tijd en kennis.

3. Kortrijkse bil

De Kortrijkse bil is een gepekelde kalfsbil. Het vlees wordt eerst gepekeld en gerookt in thee. Het wordt opgediend met een saus die gemaakt is aan de hand van roze peperbollen, sjalot, wijn en bouillon. Tot slot experimenteren koks soms graag met de samenstelling van het bord. Meestal wordt het geserveerd met kroketten en schorseneren, maar daarover mag de kok dus zelf beslissen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#topavond #kortrijksebil #vaetvient #jongkeukengeweld #kortrijk #leie

Een bericht gedeeld door Frederic Nieuwenhuyse (@fred_nh) op

4. Kortrijkse Kalletaart

Het gaat hier vanzelfsprekend over een taart, zoals de naam doet vermoeden. Meer specifiek is de Kalletaart er een met appels en abrikozen, gecombineerd met een heerlijk luchtige koek. Daarbij is de taart bevochtigd met wat Calvados (een sterke drank afkomstig van appelcider) en ligt er een laagje amandelschilfers op. Die naam verwijst niet naar het veelgebruikte, West-Vlaamse scheldwoord, maar naar Kalle, de vrouw van Manten. Samen waren zij, honderden jaren terug, de klokkenluiders van het Kortrijkse Belfort. De Kalletaart is dus vernoemd naar de vrouw van het bekende duo. Er bestaat overigens ook een Kortrijkse specialiteit die naar Manten vernoemd is: de Kortrijkse Mantenworst.

|

5. Omer en Bockor pils

Deze lijst omvat Kortrijkse gastronomie en daaronder horen natuurlijk ook de typische dranken. Die kunnen ons hapje nog wat extra smaak geven. Onze stad heeft een bierbrouwerij die we wellicht allemaal kennen: ‘Brouwerij Omer Vander Ghinste’ in Bellegem. Daar brouwen ze onder andere Omer en Bockor pils. Omer is een blond bier van hoge gisting en viel al meermaals in de prijzen. Zo won het bier vorig jaar nog de gouden medaille¬†in de categorie ‘Strong Blonde/Golden Ale’ op de ‘Brussels Beer Challenge’, een jaarlijkse internationale bierwedstrijd. Bockor pils is uiteraard een pils en is een veelgebruikt tapbier in de Kortrijkse caf√©s.

Timothy Maesen

E√©n reactie op “Vijf (onbekende) Kortrijkse specialiteiten in de kijker

  1. dimitri says:

    Andr√© Hazes – Leef (Offici√ęle Video), dimitri

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.