Van gitarist tot platenproducer: vijftig jaar Ozark Henry

29/04/2020

Piet Goddaer, beter bekend als Ozark Henry, is een van Vlaanderens bekendste singer-songwriters. Op 29 april wordt hij vijftig, tijd dus om eens terug te blikken op carrière van de Kortrijkzaan die door David Bowie werd geprijsd. 

Piet Goddaer werd op 29 april 1970 geboren als jongste van twee zonen in Kortrijk, zijn broer Jan is een jaar ouder. Zijn vader, Norbert Goddaer, was ook een geboren Kortrijkzaan en stond bekend als klassiek componist en jazzmuzikant.  Op zesjarige leeftijd werd Piet al door zijn vader gestimuleerd om notenleer te gaan volgen en piano en saxofoon te spelen. Hij deed dat op de lokale muziekschool in Kortrijk. Op dertienjarige leeftijd stopte hij met de muziekschool en stortte hij zich op moderne kunst. Dat combineerde hij met zijn middelbare studies, Latijn-Wiskunde.

Alles gestart met een gitaar in de jaren ‘80

Op zijn zestiende leerde Goddaer een nieuw instrument spelen, hij kreeg een gitaar cadeau van zijn vader. Wat later was hij het instrument meester en werd hij gitarist in een band samen met zijn broer, die basgitarist was. Nog geen maand later kapte de leadzanger ermee en trad Piet in zijn voetsporen. Zijn carrière als zanger was gestart. Een paar jaar later startten de broers een nieuw project, Word. Jan verzorgde de klanken van de liedjes, Piet de tekst en de zang. Hun project was niet erg succesvol maar hun nummer Henry-Man She wordt wel een culthit genoemd.

Solo-carrière gestart in Jaren ’90

In 1995 stopte Goddaer met Word en startte hij een nieuw soloproject op, Ozark Henry. Een jaar later bracht hij zijn eerste album uit: I’m Seeking Something That Has Already Found Me. Drie jaar later bracht hij zijn twee album uit, This Last Warm Solitude. Het album werd ook uitgebracht in alle Belgische buurlanden (Nederland, Duitsland en Frankrijk) en zo begon Ozark Henry bekender te worden in eigen land. Naast zanger was hij ook toen al producer, hij schreef de strijkersarrangementen van onder ander Arid, de band van Jasper Steverlinck.

Ontbolstering in de jaren ‘2000

Zijn doorbraak kwam er nadat hij mee had getoerd met Hooverphonic, de band van Alex Callier. Zijn eigen tour was op korte tijd uitverkocht en de term Ozark Henry werd bekend in heel België. Zijn eerste erg succesvolle album was zijn derde, Birthmarks. Zijn bekendste nummer daaruit werd Sweet Instigator. Na dat album werd hij een gevestigde waarde in de Vlaamse muziekwereld en bracht hij nog vele andere albums uit. Hij stond al op de affiche van zowat elk groot festival in België: Rock Werchter, Pukkelpop en Pinkpop passeerden de revue. Zijn grootste hit tot nu toe maakte hij met Amaryllis, I’m your sacrifice. Hij won er in 2013 de Radio 2 Zomerhit mee. In 2017 bracht hij zijn voorlopig laatste plaat uit: Us, met daarop het nummer ‘A Dream That Never Stops’

Piet Goddaer, alias Ozark Henry, is een van de vele bewijzen dat Kortrijk veel grote artiesten heeft grootgebracht. Daar mogen we terecht trots op zijn!

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.