Vlaamse Dienst Speelpleinwerk doet oproep: “Vuil worden hoort bij spelen!”

26/06/2019

Aan de vooravond van een nieuwe speelpleinzomer verrast de koepelorganisatie Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) 5.000 speelpleinanimatoren met een stuk zeep in hun brievenbus. “Het speelplein is een plaats waar je vuil mag worden, het hoort nu eenmaal bij spelen. Laat jezelf helemaal gaan. Superzeep doet de rest!”, klinkt het.

De koepelorganisatie hoopt dat lokale speelpleinwerkingen dezelfde boodschap overbrengen aan ouders. “Animatoren zien soms kinderen die niet durven meespelen omdat hun kleren niet vies of nat mogen worden”, weet Bert Breugelmans van de VDS. “Gelukkig zijn de meeste ouders het daar niet mee eens en vinden ze dat net het levende bewijs dat zoon- of dochterlief zich uitstekend heeft geamuseerd.”

Speelkleren for the win

Zeep is één ding, maar ook speelkleren zijn best handig. Breugelmans: “Enkel op die manier kan je écht vakantie beleven en je voluit amuseren. Bovendien kan een beetje zand tussen de tanden zeker geen kwaad, wel integendeel. Kinderen komen daardoor in aanraking met bacteriën en versterken zo hun immuunsysteem. Vuil worden is dus zelfs wetenschappelijk verantwoord!”

Problemen vermijden doe je zo

Nog niet helemaal overtuigd? De VDS heeft enkele concrete tips opgelijst voor animatoren om om te gaan met zogenaamde Dash-mama’s en -papa’s.

  • Blijf zelf kalm en panikeer niet wanneer ouders je aanspreken. Er is niemand dood!
  • Neem steeds het positieve standpunt in! Je kind heeft zich vandaag heel goed geamuseerd en heeft hier zelf voor gekozen.
  • Adviseer ouders (liefst vooraf) om het kind in de toekomst in oude of speelkleren naar het speelplein te sturen. Leg desnoods zelf een speelpleinvoorraad aan.
  • Leg ouders uit waarom hun kind zich geen zorgen zou moeten maken over hoe het terug naar huis moet.
  • Beloof nooit dat je ervoor zal zorgen dat een kind niet vuil zal worden. Die wens kan je onmogelijk waarmaken op het speelplein.
  • Zorg aan het einde van de dag voor een collectief kattenwasje en geef kinderen altijd de kans om zich op te frissen. Verzamel wat washandjes en oude handdoeken.

Meer informatie over de zeepactie vind je hier.

LEES OOK

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.