Waarom Franse Rap het proberen waard is

14/08/2020

In de VS is Hiphop de nummer één als het op meest beluisterde muziekgenre aankomt. Ook ver buiten de VS is de Amerikaanse Hiphop waanzinnig populair. In Frankrijk een gelijkaardige situatie, waar de Franse Hiphop, die daar eerder wordt benoemd als Franse rap, eveneens al jaren onbetwist op één staat. Toch scoren de Franstalige rappers niet bijzonder fraai buiten de Franse grenzen. Ook bij ons in het Nederlandstalige gedeelte van België is er weinig belangstelling voor. Nochtans hebben we met Roméo Elvis zelf een klepper van formaat in de Franse rapscene.

De Franse rap zoals we hem vandaag kennen vond zijn oorsprong in de jaren 80 in de buitenwijken, de zogenaamde ‘banlieues’, van Franse grootsteden als Marseille, Parijs of Lyon. Vooral daar waar de bevolking voornamelijk bestond, en nog steeds bestaat, uit immigranten van veelal Afrikaanse origine vormden armoede en discriminatie een leidraad door hun leven. Veel jongeren vonden een passie in het schrijven van eigen raps, en vandaag is rapmuziek enkel nog maar meer aanwezig geworden in het Franse straatbeeld en vinden een enorm aantal jongeren een uitlaatklep hier.

Vandaag bestaan de Franse raps uit voornamelijk uit twee ingrediënten. Een ritmische flow die een tekst begeleidt waarin drugs, geweld, geld en Renault Twingo’s een hoofdrol spelen. Wat tevens de moeite is om naast het luisteren naar ritme en tekst te doen, is het bekijken van de videoclips. Heel vaak wordt in de videoclips het dagelijkse leven in de banlieues geschetst. De teksten blinken uit in genialiteit en zijn een afwisseling tussen harde, stoere taal en emotionele lyrics over het dagelijkse leven of de personen die de rappers lief hebben. Dat ze zo stoer maar tevens heel echt, zacht en emotioneel kunnen zijn is waardoor ze zo’n ongezien succes zijn in Frankrijk.

De vijf onderstaande artiesten moet je een kans geven. Hoewel ze behoorlijk verschillen in stijl, vallen ze alle vijf onder de naam rapper.

  1. JuL

Ik wilde al lang op een dag gaan schrijven over de Franse Julien Mari, pseudoniem JuL. Je herkent meteen de liedjes van de Marseillais door zijn unieke stijl van autotune. Hij rapt beduidend minder hard dan veel collega’s en heeft het in zijn muziek vooral over vriendschap en liefde. Hij is binnen Frankrijk waanzinnig populair, maar opmerkelijk genoeg herkent niemand hem nog voorbij Rijsel. De Franse rapper is heel erg geliefd door zijn indrukwekkende productiviteit. Jaarlijks produceert hij ongeveer drie albums, wat uitkomt op een zestigtal liedjes. “Sousou” is één van zijn recentste nummers dat gaat over zijn liefde voor zijn kameraden, Marseille en joints. De clip speelt zich integraal af waar hij opgroeide. In de clip rijdt hij rond in zijn geliefde Renault Twingo. Op zijn 23ste kocht JuL een Ferrari met zijn miljoenen die hij toen al maakte, maar in zijn Ferrari voelde hij zich niet langer de kleine Marseillais die van niks begon. Hij vond er maar niks aan om zich te verplaatsen in een wagen die zijn vrienden niet kunnen betalen, dus verkocht hij zijn bolide snel weer en ruilde hij hem om voor de wagen waarin hij leerde autorijden, de Twingo. Hij heeft een eigen handgebaar waarbij met beide handen de letters JUL gevormd worden die iedereen in Frankrijk kent.

  1. PNL

PNL, wat staat voor ‘Peace ‘N Lovés’, zijn twee selfmade broers die zich zonder platenfirma een weg naar boven hebben gebaand. Als één van de enige Franse rappers sloegen ze er ook in om in het buitenland ongeziene successen te boeken. Ze komen uit de Parijse banlieues en rappen over de waanzinnige harde realiteit in hun thuisstad. Ze zijn heel geliefd door hun harde en tevens diepzinnige rap. Ze gebruiken, nóg meer dan andere rappers, het Franse jongerendialect ‘le verlan’. Hierbij worden nieuwe woorden gemaakt door oorspronkelijke lettergrepen om te draaien, het is ontstaan als codetaal om de politie te misleiden. ‘Du biff’ = geld, ‘la cam’ = drugs of ‘la hess’ = kopzorgen. Met hun plaat ‘Au DD’ braken ze ongeziene records in de Franse muziekindustrie en haalden ze meer dan 100 miljoen streams op Spotify.

  1. SCH

SCH, pseudoniem voor Julien Schwarzer werd al heel vroeg erkend als multitalent met een grote toekomst in de Franse rapwereld. Hij brengt niet snel een nieuwe single uit, maar wanneer hij een nieuwe uitbrengt, kan je er zeker van zijn dat het van een enorme kwaliteit is en vol zit met harde punchlines. Hij zingt, zoals een groot deel van zijn collega’s, over zijn woelige jeugdjaren. Zijn teksten en clips zijn gekenmerkt door geweld en agressie, maar kunnen gebracht worden op een zachte en zelfs rustige manier. Hij houdt ervan om verhaal te brengen in zijn clips om zijn kijkers goede lessen te leren.

  1. Djadja & Dinaz

Djadja en Dinaz, de naam waaronder Gianni Bellou en Azzedine Hedhli succes boekten. Ze zijn twee jeugdvrienden die al van hun jonge jaren samen muziek ontwikkelen. Ze groeiden op in het Franse Meaux en bereikten al van toen ze nog volop puber waren enorme aantallen fans. In december 2014 maakten ze voor het eerst echt naam met de controversiële clip ‘Laisse-nous faire notre biff’, waarin een tiental jongeren te zien waren al schietend met geweren. Nadien gooiden de twee het over een andere boeg en gingen ze vaker zingen over vakantie en familie, maar het leeuwendeel van hun platen gaat vooral over de gekende onderwerpen uit de Franse rap.

  1. L’allemand

Ook minder bekende namen kunnen meesterwerken maken. L’allemand is het pseudoniem van Emir Chelabi, een van Algerije afkomstige rapper uit Lyon. L’allemand is een jongeman die er bijzonder sympathiek uitziet en die zingt over zijn leven bij zijn vrienden in Lyon. Hij heeft het heel vaak over ‘Les Minguettes’, wat de wijk is waar hij en duizenden anderen wonen in de grote welbekende witte flatgebouwen in Frankrijk. Die witte flatgebouwen, in Frankrijk bekend onder de naam H.L.M., zijn sociale appartementen die niet weg te slaan zijn uit elke Franse grootstad en uit de verhalen van eender welke Franse rapper. Maar liefst 25% van de Franse bevolking woont in zo’n appartement. L’allemand kon (voorlopig) nooit echt doorbreken, maar bij elk nummer dat hij uitbrengt stijgt zijn bereik.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen; onze Brusselse Roméo Elvis staat ook zijn mannetje tussen al dat Franse geweld. Hij bracht eerder dit jaar een nieuw album uit.

Lees ook:

Emile Goubau

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.