Waarom Stoffel Vandoorne het niet heeft gemaakt in de formule 1

11/10/2020

Stoffel Vandoorne werd jarenlang gezien als een van de beste in de juniorklassen. Hij ging België
terug in de Formule 1 plaatsen zoals Jacky Ickx in de jaren 70 gedaan heeft. Maar waarom is dit toch niet gelukt?

Stoffel was onmiddellijk heel snel in de karting. Zo won hij in 2008 het Belgisch kampioenschap. En het jaar erachter werd hij tweede op het wereldkampioenschap. Hij had dus wel degelijk veel talent. Echter zijn goede resultaten in de karting waren geen garantie op succes in de autosport. Stoffel had van thuis uit niet veel ‘financial backing’ zoals Lance Stroll of Nicholas Latifi.

Overstap naar de vierwielers.

Voor vele teams in juniorklasses en ook de grote Formule 1, is het aantrekkelijk als iemand geld meebrengt. Natuurlijk moet je wel kunnen rijden. En dat kon Stoffel zeker. Mede door enkele sponsors maar vooral Stoffel zijn talent maakte hij in 2010 de

overstap naar de vierwielers. In 2010 deed hij mee voor het team van Autosport Academy en dat jaar won hij het kampioenschap onmiddellijk. In het eerste jaar toont hij al meteen zijn talent. In 2011 reed hij voor KTR in de Eurocup Formule Renault 2.0 en de Formule Renault 2.0 NEC, waarbij hij respectievelijk derde en vijfde werd.

Het jaar erna werd hij kampioen in de Eurocup Formule Renault 2.0. Dit was wederom een prestatie om zijn ongelofelijk talent te tonen.
Stoffel  maakte in 2013 de overstap naar Formule Renault 3.5 series, waarbij hij tweedes werd. 2014 was het jaar waarbij hij veel naambekendheid maakte. Dat jaar reed hij voor Art Grand Prix in de GP2 (nu de formule 2), tevens had hij ook een contract als testcoureur voor McLaren. GP2 is een uitstekende raceklasse om je talent tentoon te stellen aangezien alle auto’s hetzelfde zijn. Er is buiten de set-up geen verschil omdat de chassis gemaakt worden door Dallara en de motor was van Renault. Zijn debuutjaar bewees hij hoe goed hij werkelijk was. Maar 2015 was het jaar waarin hij domineerde. Hij won 7 keer, waarmee hij eerste werd in het kampioenschap. 2015 was voor Stoffel een record brekend jaar. Zo brak hij records van onder meer zesvoudig F1-wereldkampioen Lewis Hamilton.

Als je GP2 kampioen wordt, verdien je toch een kans in de formule 1.

Dit dachten alle fans van Vandoorne. Hij verdiende in 2016 wel degelijk een kans in de formule 1, maar die kreeg hij niet. Hij werd test-reserve coureur bij McLaren. Echter hoefde hij niet lang te wachten op zijn debuutrace. Door een blessure van Fernando Alonso na een crash in de GP van Australië, werd Stoffel Vandoorne opgebeld om in te vallen. En wat een debuut was dat. Hij eindigde op de tiende plaats, nadat hij maar 3 uur gereden had voor de race. Nog een leuk weetje, Stoffel eindigde voor zijn teamgenoot Jenson Button, de formule-1 wereldkampioen van 2009, en scoorde de eerste punten van het jaar voor McLaren. Met deze race bewees hij dat hij echt een deftige kans verdiende in de formule-1.
Uiteindelijk kreeg hij in 2017 zijn kans, dit duurde twee jaar, maar omdat hij naast Fernando Alonso reed, was hij onder veel druk en kon zijn talent niet naar boven drijven.

Maar waarom kon hij niet goed presteren?
Stoffel reed naast Fernando Alonso, tweevoudig wereldkampioen. 2017 was voor McLaren een heel slecht jaar, de motorleverancier, Honda, kon geen goede motoren leveren. Dus vaak viel Vandoorne uit, of was hij heel traag op de rechte stukken. In 2018 ging McLaren samenwerken met Renault. Dus was de motor ietswat beter, maar de auto zelf was niet goed gebouwd. Ze hadden weeral de bal misslaan. Daarnaast werden alle nieuwe ontwikkelingen gegeven aan Fernando Alonso. Dus ze hadden zelden hetzelfde materiaal. Tegen de GP van België werd bekend gemaakt dat Vandoorne geen zitje zou hebben bij McLaren voor 2019. Daardoor had hij in 2019 geen zitje meer. Echter heeft Stoffel wel vaker uitstekende resultaten neergeplaatst. In 2017 heeft hij in Singapore en Maleisië twee keer 7e gefinished, wat voor die auto uitstekende resultaten zijn. 2017 eindigde hij maar op 4 punten achter zijn teamgenoot. Dus hij had een zeer goed jaar voor hem. 2018 was het jaar waar Stoffel Vandoorne zijn stoeltje verloor. Zo eindigde hij 48 punten achter Fernando Alonse. Hij heeft geen enkele keer zijn teamgenoot in kwalificatie kunnen verslaan. Dit seizoen was voor McLaren de druppel. Jammerlijk genoeg was zijn afscheid in de formule-1 zeer triest.

Kan hij nog een kans krijgen?

In zijn tijd buiten de F1 deed hij al 2 seizoenen mee aan het Fe kampioenschap waar hij dit jaar tweedes werd. En in 2019 deed hij voor het eerst mee in de 24u van Le Mans, waarbij hij onmiddellijk het podium haalde. Maar zal dit genoeg zijn voor een kans terug in de F1? Volgens mij niet. Er is altijd wel een kans, maar vergeet niet dat Vandoorne nu al 28 jaar is. Daarnaast heeft hij geen financial backing zoals Lance Stroll. Volgens mij zou Stoffel zich beter concentreren op andere klasses, zoals bijvoorbeeld Formule-e en endurance races. Er is veel meer buiten F1, dus zijn carrière is zeker nog niet voorbij.

Lees ook:

Winter Soen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.