Wandel virtueel door het Streetartmuseum – De Stroate

02/07/2020

In de gebouwen van De Stroate opende op 31 augustus het Streetartmuseum SAM z’n deuren. Tien weken lang kon je er de werken van 22 jonge kunstenaars beleven. Zij verwerkten verschillende oude rusthuiskamers tot een volwaardig museum. Omdat het museum, zoals vaak het geval is met street art, niet eeuwig kan blijven bestaan, werkten De Stroate en Quindo samen om het virtueel te vereeuwigen. 

Foto’s header en thumbnail: Glynn Everdepoel

Het idee om een streetartmuseum in de gebouwen van De Stroate te realiseren was oorspronkelijk afkomstig van Artkor. Nadat De Stroate verhuisd was van de Cinépalace naar hun huidige adres – een oud rusthuis -, hadden zij het idee een gang van dat rusthuis om te toveren tot een streetartmuseum. Een aantal kamers en de gang kregen zo een street artmake-over.

De kunstenaars die meewerkten aan het project (zie onderaan) zijn voornamelijk afkomstig uit Kortrijk en omstreken, maar er werd bijvoorbeeld ook samengewerkt met het Brusselse Propaganza. Er zat ook heel wat verschil in hun ervaringsniveau: van professionals tot mensen die nog nooit op een muur gewerkt hadden.

Ruim 3000 bezoekers bezochten het museum. In het weekend hielden de jongeren het museum zelf open en kon het vrij worden bezocht, maar daarnaast konden ook scholen of andere groepen het museum bezoeken. Verschillende artiesten namen er ook een videoclip op – zoals bijvoorbeeld Broeklyn en Skumic – en er werden ook fotoshoots georganiseerd. De mensen die het museum bezochten werden zelf ook een beetje street artist. Iedereen die dat wilde, mocht zelf met een stift hun naamtag achterlaten.

Het was altijd het idee dat SAM maar een tijdelijk museum zou zijn. Voor de jongeren draaide het ook veel meer om het creëren van de werken dan het tentoonstellen ervan. Er zijn andere plannen gemaakt voor de ruimte en op termijn verhuist De Stroate zelfs naar een andere locatie. Maar om SAM toch een klein beetje te laten verder leven werd het museum in de virtualiteit vereeuwigd. Vanaf nu kan je op Google Streetview virtueel door het museum wandelen.

Scholen en groepen die het museum toch (nog) een keer in ‘t echt willen zien, kunnen in juli, augustus of september alsnog eens langs gaan. Reserveren door te mailen naar info@destroate.be is dan wel noodzakelijk.

(Navigeren in Google Streetview gaat het makkelijkst door gebruik te maken

van de donkere grijze pijl in de lichtgrijze cirkel, niet door op de witte pijlen te klikken.)

Met kunstwerken van: Saar Vandenheede – Saar // Wouter Himpe – AHAB // Thomas Heyte – Aldi // Klaas Verschoore – ZIRME // Jatse Verschoore – Jeps // Thomas D’Halluin – SOFT // Jasper Deyne – JULIA // Eva Baete – Brainfog // Thomas Maris – Maris // Lemmy Brakke – BRAK // Bjorn Vandevelde // Charlotte Melaerts – Henkie // Pascal Skelle – dotcom // Chiara Snoeckx // Siegfried Vynck – Vynck1 // Stan Slabbinck – STS JASTA // Ben Hendlisz  // Adrien Roubens // Benjamin Duquenne // Isaak Iqbal –  Iqbal // Nuygen Van Thang // Dieter Lannoo

Meer info over SAM vind je op hun website.

Lees ook:

Emilie De Clerck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.