Wasim stampt eigen cateringbedrijf ‘Fluffy Falafel’ uit de grond

12/09/2019

Wie graag een broodje falafel eet, is bij Fluffy Falafel van Wasim Bayazid aan het juiste adres. Als nieuwkomer in Vlaanderen kreeg de Syriër steun van ‘Project AZO!’, een initiatief dat nieuwkomers helpt om te ondernemen. “Tot een jaar geleden stond ik zelden in de keuken, nu speel ik het klaar om voor meer dan 500 gasten falafelsandwiches te voorzien”, aldus Wasim.

Allereerste falafel via Skype

Het verhaal van Wasim en Fluffy Falafel begint zoals de meeste gekke ideeën ontstaan, tussen enkele pintjes door met vrienden. “Een Belgische vriend uit Kortrijk nodigde me geregeld eens bij hem thuis uit voor een gezellige avond. Hij toonde zijn keukentalenten en we lieten de drank wellustig vloeien”, legt Wasim Bayazid uit. “Op het einde van zo’n avond wou ik de rollen eens omdraaien en besloot mijn aangeschoten zelve die vriend uit te nodigen, zodat ik zelf eens de handen uit de mouwen kon steken in de keuken.”

De 41-jarige Syriër riep de hulp van zijn moeder in, die meteen het idee had om falafel te maken op grootmoeders wijze. Opvallend: enkele dagen later stond Wasim al in de keuken en volgde de instructies van zijn grootmoeder in Syrië via Skype. Bayazid: “Die vriend was uiteindelijk helemaal ondersteboven van mijn falafelsandwiches, een week later had ik zelfs een nieuwe lading voor hem en zijn familie klaar. Zo ging de bal aan het rollen in mijn hoofd, zou het geen idee zijn om de Belgische horecawereld in te springen?”

“Mr. Falafel”

Wasim stond te popelen om te beginnen aan een nieuw avontuur. Oorspronkelijk speelde hij met het idee om een eigen eettent op te starten in Kortrijk. Bovendien had hij zelfs even het wilde plan om met een foodtruck de streek rond te toeren, maar voor beide plannen liepen de kosten al snel te hoog op. De oplossing kwam uiteindelijk uit verrassende hoek: de juf van zijn zoontje.

“Blijkbaar had mijn zoon in zijn klas verteld over mijn nieuwe passie. De juf was enthousiast en bracht me in contact met de organisatoren van TEXtival. Ik vond het een zalige kans, maar mijn verwachtingen lagen helemaal niet hoog. Maar op het festival bleef ik maar bezig: bakken, vullen, verpakken, bakken, vullen, verpakken, bakken, vullen, verpakken… Uiteindelijk gingen er iets meer dan 500 broodjes over de toonbank, een geweldig succes. Die avond zette mijn leven helemaal op zijn kop, spontaan begonnen mensen me Mr. Falafel te noemen.”

(lees verder onder de foto)

Vliegende start

De succesvolle passage van Wasim op TEXtival ging niet onopgemerkt voorbij. Zo kreeg ‘Mr. Falafel’ de kans om de catering te verzorgen op evenementen van de Kortrijkse afdeling van Howest. Wasim: “Niet veel later mocht ik ook evenementen van andere scholen voorzien van sandwiches. Bovendien werk ik samen met café deDingen waar ik twee keer in de maand falafels mag draaien voor de hongerige klanten. Daarnaast geef ik verschillende workshops, samen met de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatie.”

Project Azo!

Als nieuwkomer in Vlaanderen kon Wasim beroep doen op ‘Project AZO!’. Dat is een initiatief dat nieuwkomers helpt om een eigen onderneming op te starten. “De expertise en steun van ‘Project AZO!’ waren een godsgeschenk. Zonder enige ervaring of netwerk in de Belgische horeca stappen, was voor mij toch een sprong in het donker“, vertelt Wasim. “Maar de vele tips die ik kreeg, gaven mij absoluut de moed om door te zetten.”

Bij het project zijn een hele reeks partners betrokken: Stebo vzw, Starterslabo, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Microstart, iDrops, SYNTRA Vlaanderen, VDAB en Agentschap Inburgering en Integratie.

Zin om de falafelballen van Wasim zelf eens te proeven? Check dan zeker Fluffly Falafel op Facebook.

LEES OOK

Pics by Simon Verschelde

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.