WAT WAT-platform moet jongeren beter informeren

28/09/2018

Problemen op school, in de liefde of gewoon nood aan een gezellige babbel? Vanaf maandag 1 oktober kan je met al je vragen terecht bij het nieuwe jongeren- en adviescentrum WAT WAT, een samenwerking tussen meer dan 70 organisaties die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. “Het opzet is om een herkenbaar kwaliteitslabel te maken waar jongeren eenvoudig info en advies kunnen terugvinden”, aldus persverantwoordelijke Ellen De Boeck.

WAT WAT is een initiatief van Vlaams minister van jeugd Sven Gatz en jeugdcentrum De Ambrassade. Jongeren zagen blijkbaar door de bomen soms het bos niet meer, maar daar komt nu dus verandering in. Persverantwoordelijke Ellen De Boeck: “Uit ondervraging blijkt dat jongeren vaak niet de geschikte antwoorden op hun vragen terugvinden. Vandaag hebben ze immers toegang tot ontelbare sites. Het doel is om orde te scheppen in die chaos. Wij dienen namelijk als tussenpersoon en brengen hen in contact met de bevoegde instanties. Wanneer je op een artikel klikt over zelfmoord, vind je daaronder bijvoorbeeld een link naar de zelfmoordlijn.”

“We zetten heel sterk in op de sociale media en proberen jongeren – die voorheen onbereikbaar waren – aan betrouwbare informatie te helpen. We moedigen onze bezoekers verder aan om hun leeftijd te selecteren. Hierdoor krijgt elke leeftijdsgroep de informatie die hij of zij verdient. Daarnaast vind je er ook leuke verhalen, getuigenissen, grappige filmpjes en tal van weetjes terug”, aldus Ellen De Boeck.

“We gingen natuurlijk op zoek naar een catchy naam. Om te beginnen is ‘wat’ het woord waarmee veel aan ons gestelde vragen beginnen. Door er een herhaling in te steken, spelen we ook in op de aarzeling die veel jongeren hebben om een bepaalde vraag te stellen”, verduidelijkt Ellen de naam van de organisatie. “Om onze website te promoten lanceren we binnenkort een spel op Facebook Messenger. Jongeren kunnen elkaar dilemma’s voorschotelen zoals: word je liever betrapt door je ouders of omgekeerd. We hopen op een groot succes.”

Meer informatie vind je hier.

Maxim De Roo

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.