We bezochten een Cannabis Club in Lanzarote

16/02/2017

De discussie over de legalisering van cannabis in België is ondertussen al ouder dan de gemiddelde straat. Dit wellicht nog lang zo blijven, niettegenstaande wijzen en wetenschappers hier al decennia lang op aandringen. Wat bij ons niet kan, kan wel in Nederland en Spanje. Tijdens zijn verblijf op Lanzarote, één van de mooiste Canarische eilanden, stapte onze reporter een Cannabis Club binnen met een paar prangende vragen. 

15823183_298144593916650_4535992617037344617_nEen engelse expat van rond de 50 die best kon doorgaan als de zus van Iggy Pop zat aan de balie, en stond mij te woord: “Er zijn 3 Cannabis Clubs op Lanzarote. Het zijn vzw’s met een redelijk eenvoudige boekhouding. Iedereen van 21 jaar of ouder kan voor 20 euro een jaar lid worden. Je kan dan hier maximum 5 gram per keer kopen, en ter plaatse een joint rollen en oproken met een niet-alcoholisch drankje van de bar. De medewerkers worden betaald met het lidgeld en de opbrengst van de verkoop. En onder medewerkers verstaan wij ook de personen die voor ons kweken.”

Privé is het wel oké

So far so good, maar het achterdochtig duiveltje in mijn hoofd wil toch wel eens weten hoe het zit met de privacy. Worden de ledenlijsten doorgegeven aan de overheid, zodat ze weten wie de blowers zijn?  “In het begin kwam de Guardia Civil hier wel eens langs om wat moeilijk te doen, maar nu is het anders. Ze komen hier niet meer binnen. Zelfs als ze iemand willen spreken die hier aanwezig is, moeten ze buiten op de stoep wachten tot die persoon naar buiten komt. Ook de ledenlijsten zijn strikt geheim en niets ervan gaat hier nog naar buiten. Hierbinnen mogen zelfs geen foto’s genomen worden.” 

Wiet voor alle leeftijden

En natuurlijk wil ik weten of hier, zoals bij onze noorderburen ook met wietpasjes gewerkt wordt om ‘overlast’ te vermijden. “Overlast? Haha, toeristen zijn hier even welkom als de locals, dat zou een beetje racistisch zijn zeker?”. En wat is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers? Net als zij antwoordt “Alle leeftijden”, komt een engelse 70-plusser de deur binnengestormd, toont zijn lidkaart, en loopt door om zijn inkopen te doen. “Er zijn zoveel problemen in het leven die heel simpel kunnen opgelost worden, en waarom er zoveel tegenstand is begrijpen velen niet. Maar we laten het niet aan ons hart komen, een heel klein beetje illegaliteit in ons bestaan kan een gezonde spanning opleveren, zonder dewelke het hier een stukje saaier rondlopen zou zijn.”

20170115-xt029433

Cram Aka Marky

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.