Vervelende buxusmot gespot in en rond Kortrijk

30/05/2018

Ze horen eigenlijk niet in ons land te vertoeven, maar toch zijn ze er in geslaagd om ook onze geliefde buxussen te terroriseren. We hebben het uiteraard over de buxusmot, een nachtvlinder uit Oost-Azië, die per ongeluk in België terecht is gekomen. Maar wat kan je nu precies doen tegen die vervelende ettertjes?

“Een preventieve aanpak is heel moeilijk, haast onmogelijk zelfs”, vertelt Wim Veraghtert, nachtvlinderexpert bij Natuurpunt. Je kan ze dus pas bestrijden als ze al aanwezig zijn. Dat moet je doen aan de hand van bepaalde producten, die je kan kopen in quasi alle tuincentra. Het zijn eigenlijk de rupsen die een gevaar vormen en niet zozeer de motten zelf. Het zijn op zich wel de motten die je buxus koloniseren, aangezien zij er eitjes in leggen waar dan later de rupsjes uitkomen.

Wat kan jij nu als lieve zoon of dochter doen om jouw ouders te helpen de beestjes weg te krijgen? “Het hangt ervan af hoe hard je ouders gehecht zijn aan de struik”, aldus Wim. “Als ze er echt aan gehecht zijn, dan is de beste optie dus om naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te gaan en er bestrijdingsmiddelen te kopen. De meeste van die producten zijn biologisch en worden dus natuurlijk afgebroken. Ze kunnen wel een niet zo onschuldige impact hebben op bijvoorbeeld hommels of waterinsecten.”

“Als je van plan bent om de rupsen te bestrijden, doe je dat best meerdere keren per jaar“, raadt Wim aan. Binnenkort, in juni, leggen de motten bijvoorbeeld weer hun eitjes. Dat betekent dat in juli de rupsjes zullen uitkomen en dan is het tijd om jouw struiken te behandelen en hoe cru het ook klinkt: de rupsen te doden. In augustus en september zijn de buxusmotten terug en leggen ze weer eitjes. Zo gaat het het hele jaar door.

Als jouw ouders het niet zien zitten om hun buxus te besproeien, dan ziet de expert maar één alternatief: de struik vervangen door een andere plant. “Bij Natuurpunt gaat onze voorkeur altijd naar bloemen, aangezien die bijen aantrekken”, besluit Wim.

Beluister hier het volledige interview.

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.