Welke bands mag je zéker niet missen tijdens Alcatraz?!

29/06/2021

Op 11 juni maakte Alcatraz hun definitieve affiche bekend. De organisatie wist enkele bands uit het verloren jaar 2020 opnieuw te boeken, maar er werden ook nieuwe namen geboekt. Zo komt Channel Zero 2 sets spelen: een old school set (met nummers uit hun eerste 2 albums) en een new school set (met nummers uit hun laatste 4 albums).

Ook werd bekend gemaakt dat de bands die ontbreken in de nieuwe line-up geboekt werden voor de editie van 2022. Wij stellen je nu alvast enkele unieke en niet te missen concerten voor.

HEILUNG – Neofolk (DE/NO/DK)

De eerste groep die we jullie willen voorstellen is meteen één van de hoofdacts. Heilung is niet per sé een metalband, maar de band kan wel rekenen op veel steun vanuit de metalcommunity. Zo stond hun concert in Midgardsblod in 2017 in de lijst met de 10 beste metalconcerten van dat jaar volgens Metal Hammer. Ze omschrijven hun muziek als “amplified history”, maar je kan het ook gewoon omschrijven als Noorse neofolk.

De band probeert dan ook muziek te reconstrueren uit de bronstijd, ijzertijd en het Viking tijdperk. De muzikanten bespelen instrumenten zoals drums (waaronder één die is beschilderd met bloed van de leden), rammelaars gemaakt uit klei en de hoorn van een Bizon, een rituele Hindu bel, een Ravanahatha en andere gereconstrueerde instrumenten uit de eerder genoemde tijden. De band zingt in talen zoals Engels, Duits, Gotisch, Oud-Duits, Ijslands, Oud-Engels, Proto-Noors en Viking Noors.

RUSSKAJA – Russische Ska-Punk (AT)

Russkaja is een ska-punk band uit Oostenrijk. Zij noemen hun muziek “Russian Turbo Polka Metal”. Je hoort dan ook sterk invloeden van polka, ska, fanfare, pop, rock en traditionele Russische muziek. In Oostenrijk zijn ze vooral bekend als de huisband van Wilkommen Österreich, een late night comedy show. Haal alvast maar je beste kozakken moves uit, want dit concert zal je in een mum van tijd het afgelopen anderhalve jaar doen vergeten!

De derde band die we jullie willen voorstellen komt uit Ijsland. Solstafir speelt postrock/-metal, en brengt nummers over persoonlijke thema’s. Drysill gaat bijvoorbeeld over het gevecht met je innerlijke demonen. De band speelde aanvankelijk black metal, maar later werd gekozen voor postrock/-metal. De bandnaam betekend Zonnestralen tijdens de schemering.

Cowboys & Aliens – Stonerrock (BE)

Ook de fans van Stonerrock mogen in hun handen wrijven. Met Cowboys & Aliens programmeerde Alcatraz pioniers uit de Belgische stonerrockscene.  In 1999 brachten ze dan ook (naar eigen zeggen) de allereerste Belgische stonerrockplaat uit. Ze wisten tevens een indrukwekkende reeks van concerten in binnen- en buitenland te spelen. Zo mochten de Bruggelingen het voorprogramma verzorgen van o.a. Queens of the Stone Age & Millionare in de AB, Danzig in Tilburg & mochten ze twee keer het publiek opwarmen voor Deep Purple in Vorst Nationaal.

Huracan (BE)

Bij de Maya’s is Huracan de God van de storm, wind en het vuur. Autoliefhebbers denken dan weer meteen aan de Lamborghini Huracan. Maar hier in Vlaanderen, is Huracan een vierkoppige band die al enkele jaren de Vlaamse underground scene domineert. De leden durven dan ook wel eens muziek op te nemen in unieke studios, zoals een oldtimergarage. Dit jaar krijgen de Gentenaren de kans om het podium in Alcatraz te bestormen met hun bonkende drums & ronkende gitaren. Als je fan bent van Psychonaut, zal Huracan je ook wel bekoren.

Wil je meer te weten komen over het festival? Beluister dan zeker de twee uur durende Alcatraz-special van Tinnitus Metal Radio op 14/07 van 21u tot 23u. Tune in via Quindo.be!

Tristan Isaac

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.