VIDEO / VERSLAG: Werelddag van Verzet tegen Armoede

17/10/2014

Je zag ze misschien al staan in Kortrijk of één van de openbare ruimtes van de stad: stoelen met bordjes die slogans over armoede bevatten. Voor wie zich al heeft doodgepiekerd over de bedoeling ervan: alles kaderde in de ludieke stoelenactie die gisteren plaatsvond op de vooravond van de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Het initiatief kwam van A'kzie en werd verzorgd door de Unie der Zorgelozen, een sociaal-artistiek gezelschap.

De stoelen illustreren letterlijk en figuurlijk het verzet tegen armoede. Over heel Kortrijk kon je er tot gisteren een honderdtal vinden. Die werden dan tijdens de stoelenactie verzameld om op een ludieke wijze te protesteren tegen armoede. Ludiek maar tegelijk ironisch, “de Verzetdag tegen Armoede mag niet gezien worden als een feest tegen de armoede,” klinkt het bij verschillende organisaties. Er werd dan ook een kort theaterstuk opgevoerd waarin (weliswaar gemaskerde) machthebbers zoals Angela Merkel, Vladimir Poetin, Barack Obama en Vlaams minister-president Geert Bourgeois met veel trots verkondigden dat het armoedeprobleem is opgelost.

De Unie slaagde erin om enkele tientallen mensen te verzamelen op het marktplein. Sommigen kwamen doelbewust kijken, anderen hielden verbaasd halt, geïntrigeerd door het schouwspel. De stoelen op de markt werden bezet door mensen uit het sociaal-culturele werkveld maar ook door ervaringsdeskundigen: zij die elke dag ervaren wat armoede betekent. Om de actie extra kracht bij te zetten, kwamen de stoelenbezetters druppelsgewijs het plein opgelopen en droegen ook zij maskers met de gezichten van machthebbers en mediafiguren.

Quindo was aanwezig op de actie en vroeg waarom het zo belangrijk is dat het armoedeprobleem wordt aangekaart.

Broos Claerhout

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.