West-Vlaams Wereldhuis zoekt Wereldburger

27/04/2017

'Word Wereldburger' is de slogan van het Wereldhuis West-Vlaanderen. Hun doelstelling is dubbel: onze interesse in Het Zuiden aanwakkeren en projecten daarginds steunen met de bedoeling dat het zuiden en het westen dichter bij elkaar te brengen. Als burgers en samenleving verantwoordelijkheid nemen krijgen wij meer begrip en zij meer weerbaarheid.

Het Wereldhuis West-Vlaanderen coördineert de activiteiten die plaatsvinden rond Noord-Zuidverhoudingen en duurzame ontwikkeling in West-Vlaanderen. Dit provinciaal centrum voor het Zuiden moet leiden tot synergieën die hier het draagvlak groter maken voor projecten die daar door ons ondersteund worden. In mei staan er weer heel wat evenementen voor jong en oud gepland om de samenwerking tussen eerste en derde wereld te bevorderen. Bedoeling: van jouw een wereldburger te maken. Want wie de wereld wil veranderen moet eerst bij zichzelf beginnen.

Open Werelddaglogo_wordwereldburger_groot

Naast een info-avond voor nieuwe vrijwilligers in Kortrijk op drie mei is er op die dag de Open Werelddag in Brugge, een initiatief van Kontinenten vzw met de steun van Bisdom Brugge. Deze vzw ondersteunt kleinschalige en duurzame projecten in Het zuiden (Afrika, Azië en Zuid-Amerika en de Balkan). Elk project probeert de lokale bevolking te steunen en de zwaksten in die samenlevingen te behoeden voor uitsluiting. Meer info over individuele projecten vind je hier. Onder de vlag ‘hoopvol-verbonden-solidair’ is er op drie mei de Open Werelddag met op het programma boeiende workshops en werkwinkels voor kinderen en volwassenen en je kan doorlopend een infobeurs bezoeken. Hoe word je bijvoorbeeld projecthouder bij vzw Kontinenten? Of meer praktisch: hoe bak je een wafel van quinoa, je ontdenkt het allemaal op drie mei tijdens de Open Werelddag in het Groot-seminarie te Brugge.

Fiets mee voor eerlijke handel

In Brugge staan er nog twee evenementen gepland in de maand mei. Een lezing door Wouter Mensink over de vraag of je een betere wereld kan kopen en op World Fair Trade Day (13 mei) een fietstocht & fairtrade happening. Op diezelfde dag kan je tuissen 2 en 3 uur ook deelnemen aan de Fairtrade Fietstocht in Kortrijk, Roeselare, Wervik en Waregem. Onderweg worden er twee maal hapjes en drankjes voorzien, zo kan je aan de lijve de leuze ‘Handel, maar dan eerlijk’ ondervinden. World Fair Trade Day wordt afgesloten met een slotevent in Bolwerk aan de Spinnerijkaai te Kortrijk dat om 16u van start gaat. Geniet er van nog maar drankjes en hapjes, randanimatie en muzikaal talent met een zuiders tintje. Hier inschrijven voor de fietstocht (slotfeest is gratis).

Dieter Stockman

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.