Westtalent staat voor de deur

02/10/2017

Op zaterdag 7 oktober begint ‘Westtalent’, het tweejaarlijkse muziekconcours van provincie West-Vlaanderen. De aftrap wordt gegeven in De Kreun, de Kortrijkse muziektempel. Via de wedstrijd gaat West-Vlaanderen op zoek naar jong muzikaal talent. De andere voorrondes gaan door in Brugge, Leffinge en Diksmuide.

De deelnemers zullen twintig minuten op het podium staan, dus een goede voorbereiding is een must. Flo Delameilleure is één van de deelnemers die volgende week zaterdag in De Kreun zal optreden. “Zorgen dat mijn stem optimaal is en veel thee drinken”, is haar manier om zich goed voor te bereiden.

De zangeres zegt de twintig minuten te willen vullen met een goede afwisseling van haar nummers. “Ik heb nogal veel trieste nummers, dus ik probeer wat afwisseling te hebben.”

Wie goed wil zijn moet natuurlijk oefenen. Jelle Rouquart, gitarist van de deelnemende band Divided, beaamt dat: “Wij doen dat vooral door veel te repeteren.” De band probeert tweemaal per week samen te komen.

Hoe de deelnemers omgaan met stress is voor ieder verschillend. “Dat hangt af van moment tot moment”, aldus Rouquart. Ook Flo Delameilleure heeft last van zenuwen. “Ik heb vooral zenuwen als veel mensen komen kijken die ik echt goed ken”, zegt de zangeres. Maar dat verdwijnt volgens haar ook weer na het eerste of tweede nummer. Flo heeft een tijdje in Kortrijk gewoond en kent dus veel mensen uit de omgeving. “Dat geeft mij wel extra stress, maar dat is wel goede stress.”

Extra kansen dankzij Westtalent
Voor de deelnemers staat er veel op het spel. De winnaar krijgt een mooie geldsom (1.500 euro), net als verschillende kansen om op te treden, een radiosessie op Quindo en zoveel meer. De gelukkige wordt gekozen door een vierkoppige jury met onder andere radiopresentatrice Kirsten Lemaire van Studio Brussel.

Nicolas Vlaeminck, die twee jaar geleden won met ‘Nemo‘, weet als geen ander hoe belangrijk het winnen van Westtalent kan zijn. “Meedoen aan de wedstrijd heeft mij heel wat connecties opgeleverd. Ik heb er dan ook veel van geleerd”, aldus Vlaeminck. “Er zijn ook een aantal interessante mensen die mij veel hebben bijgebracht en dat apprecieer ik. Het is altijd leuk om erkenning te krijgen. Dat is voor mij nog altijd de mooiste prijs.”

De ex-winnaar is ook van plan om zelf eens een kijkje te komen nemen naar de wedstrijd. Al zal hij dat proberen onopgemerkt te doen. “Ik ga er gewoon naartoe en ik zwijg. Ik ga ergens postvatten en luisteren. Als het optreden dan afgelopen is, ga ik weg en denk ik ervan wat ik wil.”

Geen ‘stresspintjes’
Volgens Vlaeminck is het vooral belangrijk dat de kandidaten hun eigen weg zoeken en stress vermijden. “Een tip die ik kan geven aan kandidaten die meedoen: blijf jezelf, geen ‘stresspintjes’ drinken om de stress weg te krijgen en wees origineel.” Hij wil de kandidaten nog een paar dingen meegeven die ook nog moeten gedaan worden voor het optreden. “Ik herinner mij ook dat je je aan een bepaalde tijd moest houden. Ook de soundcheck moest snel in orde gebracht worden, want veel tijd krijg je niet.” Tot slot heeft hij nog één gouden tip: “Vergeet het allerbelangrijkste niet: amuseer je, geef je volledig en dan komt het wel goed.”

Pictures by provincie West-Vlaanderen

Regisha Carton, Yvonne Kuiken & Anton Peene

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.