Interview met WHORSES: “De bal moet blijven rollen”

07/04/2020

Vier Kortrijkse mannen – Harry Descamps, Baptiste Navarro, Timotheus de Beir en Tijl Van de Casteele – vormen samen de talentvolle band ‘Whorses’. Wij wilden weten onder andere weten wat hun naam betekent en wat hun voorlopige hoogtepunten als band waren.

De naam Whorses, waar komt die eigenlijk vandaan?

“We vonden het een grappige woordspeling. Eerst en vooral moet de naam goed klinken. Verder is er geen achterliggende betekenis. Alles naast de muziek is eigenlijk bijzaak, maar dat neemt niet weg dat je er altijd iets leuks van kan maken.”

Het logo op jullie Facebookpagina is een tekening van een regenboog met daaronder jullie naam. Waar komt het idee vandaan om dat logo te gebruiken?

“Net zoals de naam is die afbeelding op een gevoelsmatige manier ontstaan. Kunstenares Jerina Malfait maakte enkele variaties op de regenboog, een archetype dat ze wel vond passen bij onze muziek. Waarschijnlijk omdat het net zo contrasterend is op het eerste zicht. Achteraf gezien vat de regenboog wel goed samen waar we onze inspiratie vandaan halen: zowel regen als zonneschijn zijn nodig om zo’n wonderlijke verschijning te bekomen.”

Jullie zijn ook alle vier afkomstig uit Kortrijk en omstreken, zijn jullie daar fier op? Want Kortrijk staat toch bekend om zijn straffe artiesten (Goose, SX… ).

“Kortrijk zal voor altijd onze eerste thuis zijn. Het is de plek die ons allemaal samen heeft gebracht, en daar zijn we dankbaar voor. Het valt inderdaad op dat de streek een kweekvijver voor muzikaal talent is gebleven, maar het heeft ook moeite om dat talent er op langere termijn te houden.”

Logo van Whorses ©Jerina Malfait

Harry, Baptiste en Timotheus speelden vroeger ook al bij ‘The Lumbers’. Waarom hebben jullie besloten om een andere band op te richten?

“The Lumbers was een goede leerschool om ons te ontwikkelen als muzikanten. Maar we waren te jong en voorzichtig om de controle niet te willen verliezen, net zoals bij fietsen. Wanneer je leert fietsen ben je gefixeerd op het recht houden van je stuur en de rotatie van je pedalen. Eenmaal fietsen een evidentie wordt, kan je de focus verleggen naar wat er zich rondom jou afspeelt. Dan ontstaat ruimte voor ontdekking en verwondering.”

Jullie hebben toch wel wat absurde videoclips van jullie songs. In ‘Rocky’ bijvoorbeeld wordt er met van alles (confetti, vis, enz…) naar jullie zanger, Harry, gegooid. Waarom maken jullie zulke clips?

“Een terugkerend thema in onze muziek is zelfrelativering. Op dit moment geloven we niet in een bigger picture. Je speelt met de kaarten die uitgedeeld zijn en voor de rest maak je er maar het beste van. Een gezonde portie absurde humor kan daarbij helpen. De clip die wij met fotograaf Anton Coene voor ‘Wonderwall’ geschoten hebben, zit vol details waarin we deze filosofie doortrekken. Je moet jezelf niet te hard au sérieux nemen, want het maakt echt niet zoveel uit. Uiteindelijk belanden we toch allemaal onder dezelfde zoden.”

Volgens Musiczine worden jullie concerten omschreven als ‘Een lekker potje stevige rock, met oog voor rustpunten die je eerder een krop in de keel bezorgen.’ Is dat ook hoe jullie willen overkomen naar de muziekkenners toe?

“Het laatste waar we mee bezig zijn, is willen overkomen naar iemand anders toe. Wij maken in de eerste plaats muziek voor onszelf. Noem het zingeving of een creatieve uitlaatklep als je wil. Toevallig zijn er mensen die kunnen smaken wat we doen, en dat is fijn om te zien. Als je bezig bent met hoe je wil overkomen, verlies je authenticiteit en daarmee ook de mogelijkheid om ooit iets wezenlijks te creëren. Dit terzijde zijn we inderdaad geïnteresseerd in dergelijke contrasten. Stilte kan soms oorverdovend luid klinken, volgend op een hels kabaal. Dat interesseveld overstijgt voor ons bovendien het concept van genre. Categorisering beperkt de creativiteit, maar de mens wil nu eenmaal alles kunnen benoemen en begrijpen. Dat ligt in onze aard.” – Lees verder onder video.

Onlangs speelden jullie het voorprogramma van Brutus in de Vooruit in Gent en speelden jullie ook op het afscheidsconcert van Raketkanon in de Ancienne Belgique. Hoe waren die concerten?

“Dat waren voor ons zonder twijfel twee hoogtepunten uit onze muzikale carrière. We zijn Raketkanon en Brutus vooral dankbaar dat ze ons die kans hebben gegeven. De eerste keer een show spelen in de grote zaal van de AB is een surrealistische beleving. Daar moesten we opnieuw leren fietsen. Maar die ervaring had ons goed voorbereid op de Vooruit, wat de meest intense en vruchtbare show was die we tot nu toe gespeeld hebben.”

Op dit moment spelen jullie veel in eigen land, maar is de ambitie om op korte of lange termijn ook naar het buitenland te trekken?

“Wanneer je niet meer dan twee singles hebt uitgebracht, is het niet evident om een breed raakvlak op te bouwen. We hebben tot nu toe alles volledig zelf gedaan en we voelen aan dat de tijd is gekomen om een tandje bij te steken. Vorig jaar hebben we enkele shows in Nederland gespeeld, maar de ambitie om veel verder te gaan is groot.”

Wat zijn jullie andere ambities nog in de toekomst?

“We zijn ons al maanden aan het voorbereiden om de studio in te duiken en ons debuutalbum op te nemen. Door de huidige stand van zaken is het nog onduidelijk hoe alles zal verlopen, maar alles zal zichzelf wel uitwijzen. We zien deze overgangsperiode als een uitnodiging om onze gewoontes in vraag te stellen en het eens op een andere manier te doen. De bal moet blijven rollen.”

De mannen van Whorses © Anton Coene

Wij zijn er al van overtuigd dat jullie het ver kunnen schoppen. Veel succes nog in het verdere verloop van jullie carrière! 

Jitse Lapeire

Eén reactie op “Interview met WHORSES: “De bal moet blijven rollen”

  1. Jakob says:

    Machtige band, mega jammer dat we jullie niet konden bewonderen op festival Mutse, hopelijk volgende keer wel! Doe zo verder!

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.