Wilde Westen trekt duurzame kaart op Bos! Festival

10/07/2019

Ook een festival kan ecovriendelijk zijn. Dat wil de Kortrijkse muziekorganisatie Wilde Westen bewijzen tijdens de derde editie van Bos! Festival op zaterdag 13 juli in het provinciedomein Bergelen in Gullegem. Onder meer plastic wegwerpbekers en de klassieke flyers moeten eraan geloven.

Niet alleen in mei plasticvrij

Bos! bant het gebruik van wegwerpbekers en biedt drankjes aan in de originele verpakking. Dat komt neer op zo’n 9.000 plastic bekers minder in de afvalberg. Het festival vraagt ook aan de cateraars op het terrein om geen plastic te gebruiken.

Weg met die peuken

Op het festivalterrein zal je geen peuken terugvinden. Dat komt doordat Bos! Festival plaatsvindt in een natuurdomein, waar sowieso een algemeen rookverbod geldt. Voor wie het toch niet kan laten om te roken, is er een aparte rookzone aan de bar en een gratis herbruikbaar peukzakje.

Toiletbezoek zonder schuldgevoel

De toiletten op Bos! zijn voorzien van een biologisch afbreekbaar product om de vervuiling van grond -en bodemwater te vermijden. Leve de natuur!

Communiceren zonder drukwerk?

Zaterdag zal je geen programmaboekjes vinden op het terrein. “We vragen bezoekers om een foto te nemen van het bord met timings aan de ingang van het festival. Deze actie bespaart 1.200 programmaboekjes. Daarnaast sluiten we een deal met ons publiek dat als iedereen volgend jaar zijn ticket vóór 30 april koopt, wij alle flyercommunicatie schrappen. Daarmee kunnen we het milieu van 7.500 wegwerpflyers besparen”, klinkt het bij Wilde Westen.

Ook fijn: de overschot aan affiches en ander promomateriaal krijgt een tweede leven onder de vorm van winkeltassen, cadeauverpakkingen en portemonnees. Hiervoor werkt de muziekorganisatie samen met het dienstencentrum De Branding.

DEMO-project

De acties rond duurzaamheid kaderen in het ‘Duurzaamheid en Ecologie in de Muzieksector en haar Organisaties’-project. Dat is een Europees Interreg-initiatief dat 11 (muziek)organisaties in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk verbindt. Het doel van het project is een netwerk te creëren waarbinnen informatie rond duurzame projecten wordt uitgewisseld en verbeterd. Samen zoeken de betrokken naar innovatieve oplossingen om de muzieksector duurzamer te maken.

Meer info over Bos! Festival vind je hier.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.