Woestzoeker kaart kansarmoede en ongelijkheid op scholen aan

29/10/2018

Op woensdag 17 oktober, niet toevallig de Wereldverzetdag tegen armoede, lieten Theater Antigone en Theater Artemis hun nieuwste voorstelling Woestzoeker voor de eerste keer los op het grote publiek. “We staan in de top 5 van de beste onderwijssystemen van Europa, maar we staan ook op nummer 3 als het gaat over de meest ongelijke schoolsystemen”, zeggen schrijvers Raven Ruëll en Jan Sobrie.

Ruëll en Sobrie doen het weer

Schrijvers Raven Ruëll en Jan Sobrie brengen met Woestzoeker een lofzang op het roekeloze en losbandige kind dat anders is, net zoals in hun voorstelling Bekdichtzitstil (2014). Hoewel het verhaal luchtig begint, krijgt het al snel een indringende toon. Naast de vriendschap en liefde die aan bod komt, zijn de thema’s kansarmoede en ongelijkheid op school de kern van de voorstelling. Doorheen het stuk bekijk je tal van onrechtvaardigheden door de ogen van een kind.

(lees verder onder de video)

Talent op de planken

Het acteerwerk van de spelers was geweldig. Dries Notelteirs studeerde in 2017 af aan het RITCS Brussel, zijn tegenspeelster Sophie Warnant deed dat zes jaar eerder aan het Conservatorium van Luik. Eerder speelde ze voor Theater Antigone mee in Bekdichtzitstil. Daarmee viel ze in de prijzen, onder meer als laureaat van de Zilveren Krekel. Met haar Frans accent schittert ze opnieuw volledig in haar rol als ‘een meisje dat wat anders is dan de rest’.

(lees verder onder de foto)

Voorstelling zonder drempels

Door de toegankelijke taal en veel verhalende stukken is de voorstelling begrijpbaar voor iedereen. De verhalen tonen de bezoekers hoe het leven echt in elkaar zit voor kinderen in armoede. Hoe ze met gescheurde onderbroeken naar school moeten gaan of hoe ze niet kunnen meegaan op schoolreis, omdat de ouders dat allemaal niet kunnen betalen. Let op: de spelers spelen niet een kind dat gebukt gaat onder deze zware thematiek, maar het kind dat als een woeste zoeker op zoek gaat naar de positieve dingen.

Doordacht decor en live soundscape als symbool voor chaos

De stortbuizen op het decor lijken zowel het harde (luidruchtig) als het speelse (gelijkenis met een glijbaan) leven te illustreren. Daarenboven was er genoeg plaats voor de acteurs, maar wat met de muzikanten? Met geïmproviseerde instrumenten brengen Keimpe De Jong en Arend Niks een soundscape live op het podium. Wat zij op scène als functie hebben, blijft voor ons, maar ook voor de makers een raadsel. Hij wordt niet gedefinieerd als acteur, maar treedt wel op een bepaalde manier in dialoog met de acteurs. De geluiden representeren eerst de chaos, de boze buitenwereld en daarna helpt het de kinderen bij hun verbeelding.

(lees verder onder de foto)

Woestzoeker gaat op tournee door Vlaanderen en Nederland maar keert op vrijdag 8 maart 2019 terug naar Kortrijk voor hun voorlopig laatste voorstelling. Meer informatie kan je lezen op www.antigone.be.

Pics by Kurt Van Der Elst

Rune Wittouck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.