Zes jongeren in Kortrijk nemen zelf de teugels in handen

19/02/2021

De afgelopen maanden klopten Amber, Ayran, Gaël, Jean-Philippe, Jeppe en Wouter aan bij stad Kortrijk. Ze waren allen op zoek naar meer inspraak bij de beslissingen die genomen werden door de stad en zijn ook alle zes geëngageerd om andere jongeren meer inspraak te geven. Samen met Tranzit zetten ze nu al een eerste initiatief  op poten.

Jongeren meer inspraak geven in hun eigen stad, dat is het uiteindelijke doel. Amber, Ayran, Gaël, Jean-Philippe, Jeppe en Wouter zijn ervan overtuigd dat het beter kan in Kortrijk en willen het opnemen voor alle jonge inwoners. “Kortrijkse jongeren hebben meer dan ooit bezorgdheden, ideeën en verwachtingen van de stad. Alleen komen die niet altijd ten ore en daar willen we verandering in brengen”, klinkt het.

Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, gingen ze samenzitten met Tranzit. Hieruit ontstond een online bevraging die nagaat wat er leeft bij jongeren om zo zicht te krijgen op hoe jongeren in de toekomst willen participeren. De bevraging zelf invullen, dat kan je hier doen.

Jeugdraad 2.0?

Sinds enkele jaren heeft Kortrijk geen formele jeugdraad meer, maar zijn jongeren op zoek naar een andere werkvorm. “Er is niet per se iets mis met dat woord, maar het gaat vaak gepaard met een politieke context. Daar willen we ons niet schuldig aan maken, want ook jongeren zonder politieke interesse of voorkeur moeten bij ons terecht kunnen”, legt Amber uit.

“De resultaten van de bevraging moeten aangeven hoe we ons in de toekomst zullen organiseren. We geloven in een dynamische werkwijze. Geen levenslange leden, maar de mogelijkheid om mee te werken aan je eigen idee of een project waarvoor je enthousiast bent.”, vult Jeppe aan.

Naast de online enquete, vonden de jongeren nog een manier om andere jongeren naar hun ideeën te vragen. Wouter legt uit: “We hebben heel veel mogelijkheden met de technologie tegenwoordig. Zo stappen we mee in het verhaal Aanstekers, een soort Tinder voor ideeën.”

“Iedereen kan heel toegankelijk laten weten wat hij verwezenlijkt wil zien in de stad en anderen kunnen die ideeën aansteken. Hoe meer een voorstel ‘aangestoken’ wordt, hoe moeilijker het Kortrijks bestuur iets links kan laten liggen.”

Ben je onder de 30, of voel je jezelf nog zo jong, twijfel dan niet om de bevraging in te vullen. Ouders met jonge kinderen mogen niet twijfelen hen even te helpen de bevraging in te vullen. Ook de mening van de allerkleinsten telt.

Emilie De Clerck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.