Zo geef je fietsdieven geen kans

18/01/2019

Je kent het wel: je gaat naar een fuif, zet jouw fiets op slot, komt terug en daarna is jouw tweewieler nergens meer te bespeuren. Hoewel het aantal fietsdiefstallen de jongste jaren gedaald is, blijft het een vervelend probleem. Jurgen Verleyen van het preventieteam van stad Kortrijk geeft tips over hoe je fietsdieven te slim af kan zijn.

Een goed slot is key

“Heel wat mensen kopen sloten die eigenlijk niet echt veilig zijn. Op elk slot staat nochtans een beveiligingscode ART, zo kan je gemakkelijk zien hoe veilig een bepaald slot is. Hoe hoger het cijfer, hoe beter”, legt Jurgen Verleyen uit.

De meest vellige sloten zijn zogenaamde u-sloten, kettingsloten en vouwsloten. Daarentegen koop je volgens de preventieadviseur best geen kabelsloten. “Die kan je heel makkelijk doorknippen met een simpele tang”, klinkt het.

Let wel, een veilig slot heeft meestal een duurder prijskaartje. Jurgen Verleyen: “Voor een degelijk slot betaal je al snel 40 euro.”

Maak gebruik van een fietsenstalling

Hang het slot vast aan het kader van jouw fiets en een fietsenstalling. Zowel vooraan als achteraan het station van Kortrijk zijn er in sommige stallingen vaste kettingen waarmee je een fiets extra kan vastmaken. Gebruiken die handel!

(lees verder onder het interview)

Labels for the win

Alle inwoners van groot Kortrijk kunnen hun fiets gratis laten labelen. “De fiets krijgt een klever met daarop het rijksregisternummer van de eigenaar. Wie het label wil verwijderen, is eraan voor de moeite. De klever breekt dan namelijk in 1000 stukjes en dat krijg je er niet zomaar af.” Zo wordt het moeilijker voor dieven om de fiets uiteindelijk te verkopen.

Het preventieteam labelt regelmatig fietsen aan huis en ook tijdens de Maandagmarkt op de Grote Markt staan de gemeenschapswachten paraat (aan de ING-bank) om jouw fiets te voorzien van een label. Je kan ook een afspraak met het preventieteam.

Zet jouw fiets op een zichtbare plaats

“Hoe veilig jouw slot ook is, professionele dievenbendes kunnen quasi elke fiets stelen. Om hen af te schrikken is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw fiets op een zichtbare plaats staat”, aldus Verleyen. “Doe je bijvoorbeeld een terrasje in de zomer? Dan is het aan te raden om jouw fiets in het zicht te zetten.”

Is jouw fiets toch gestolen?

Niet getreurd, er is nog hoop. Doe eerst en vooral aangifte bij de politie! Dat maakt de zoektocht achteraf iets makkelijker. Je kan ook terecht op www.gevondenfietsen.be. Die website maakt het mogelijk om jouw fiets te zoeken op basis van enkele kenmerken. Als er een match is met een van de gevonden fietsen, kan je even later jouw geliefde tweewieler ophalen.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.