Zondag 11 september is Open Monumentendag!

08/09/2022

Op 11 september wordt de 34ste editie van de Open Monumentendag gehouden, nog steeds het grootste culturele ééndagsevenement in Vlaanderen. Op dezelfde dag houden ook Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk gewest open deur van hun onroerend erfgoed in de regio. De stad Kortrijk neemt dit jaar deel met een zevental monumenten.

Deelfabriek in oude brandweerkazerne

De oude brandweerkazerne aan de Rijkswachtstraat krijgt een herbestemming als nieuwe Deelfabriek. De site heeft gedurende jaren de brandweer van de stad Kortrijk gehuisvest. De site zal sterk inzetten op ontmoetingen tussen verschillende gebruikers en de buurt. Een site waar delen, ruilen, herstellen, … gestimuleerd wordt, waar verschillende burgerinitiatieven elkaar vinden en versterken.

De site is niet af maar je krijgt een idee van de inrichting. Naast de toren is de opengewerkte boog het gezicht naar de directe buurt. Vanaf de centrale hal met een onthaalfunctie, kan je via tuinkamers het centrale binnenplein bereiken. De site wordt integraal toegankelijk en fossielvrij gemaakt.

Copyright: Stad Kortrijk

Doorniksewijk

Een wijk waar zowat iedereen regelmatig voorbij komt, huisvest soms verborgen pareltjes. Van het empire landhuis, gelegen achter Doorniksewijk nummer 146, is helaas niet veel meer te zien. De achtergevel werd illegaal gesloopt in 1985. De tuin in Engelse landschapstijl is bewaard en wordt omgevormd tot stadspark.

De koetshuizen in neo-Vlaamse renaissancestijl zijn bewaard en hebben momenteel een tijdelijke invulling als toonplek voor creatief design. In de tuin zijn een tuinpaviljoen en uitkijktorentje bewaard gebleven.

Copyright: Stad Kortrijk

Bezoek de Moskee Atakwa

De geschiedenis van de Atakwa moskee gaat terug tot 1976 toen er een eerste poging werd ondernomen om een islamitische gebedsruimte op te richten. Sinds 1995 is de geloofsgemeenschap gevestigd in het huidige pand in de Stasegemsestraat. Dit gebouw gaf hen de kans om meer bezoekers te ontvangen tijdens de voorbije jaren, maar door de groei van de geloofsgemeenschap is de capaciteit onvoldoende. Hierdoor is men momenteel volop bezig met de voorbereiding van de verhuis naar een nieuwe vestiging voor de moskee aan de Brugsesteenweg. Tijdens Open Monumentendag stelt de moskeegemeenschap graag het huidige gebouw nog eens open.

Je kan er kennismaken met de islamitische gemeenschap van Kortrijk – de oudste moskeegemeenschap van West-Vlaanderen – met hun erfgoed en met hun gloednieuw bouwproject. Er zijn twee geleide bezoeken om 14u30 en 16u.

Museum 1302 in Onze-Lieve-Vrouwekerk

Het museum 1302 werd destijds met veel bravoure aangekondigd, maar is ondertussen niet meer te bezoeken op de oorspronkelijke locatie. Recent kreeg de Onze-Lieve-Vrouwekerk een nevenbestemming als museale presentatie ‘1302. Opstand, Slag, Keerpunt.’ Via vooral multimediale technieken wordt het verhaal van het graafschap Vlaanderen, de opstand in 1302 en de beeldvorming hieromtrent getoond. Uitdaging daarbij was de uitzonderlijke erfgoedwaarde van de kerk en in het bijzonder de Gravenkapel te respecteren. Tegelijk laat een nieuwe bezoekersgids je kennis maken met het verleden en de schatten van deze unieke locatie.

Copyright: Stad Kortrijk

Kunst en cultuur in Sint-Rochuskerk (Art Church Rochus)

De Sint-Rochuskerk in de Doorniksewijk onderging onlangs een ware metamorfose. De kerk kwam in handen van een kunstminnende familie. Recent vond er nog de 14de editie plaats van Kunstzomer Leiestreek in de kerk die momenteel dienst doet als kunsthal.

Het gebouw is niet beschermd maar de afspraak bij verkoop was om de authenticiteit van de neogotische kerk uit 1870 te behouden. Het interieur is helemaal herschilderd. Heel wat slecht plakwerk is van de muren weggehaald. Bij analyse vond men tot zes verfsoorten boven elkaar. Een gespecialiseerde ploeg van acht mensen is gedurende drie maanden in de weer geweest. De verf is speciaal ontwikkeld voor deze kerk.

Het resultaat is spectaculair. De verwijdering van nogal wat kerkmeubilair laat de ruimte nog beter tot zijn recht komen. De behouden historische relicten zijn sereen en smaakvol gedoseerd. Sint-Rochus Art biedt ruimte aan tentoonstellingen en culturele activiteiten. Onder meer volgende kunstenaars komen aan bod: Tezz Kamoen, Antoine Carbonne, Jean-Michel, Ronny Aryn, Ghislain Dewilde. Daarnaast zullen ook werken te zien zijn van Delphine de Saxenburg-Coburg (Delphine Boël).

Copyright: Stad Kortrijk

Chirogeschiedenis in Sint-Rochuskapel (LOF)

In 1903 werd een kapel voor de congregatie van Sint-Rochus gebouwd in de Wolvenstraat. Architect was Jules Carette, die de kapel in neogotische stijl ontwierp. Na de Eerste Wereldoorlog werd de kapel als patronaat ingericht voor de “jongelingenkring” die er vanaf 1925 actief was. Er werd toen een verdieping aangebracht. Bijkomende patronaatsgebouwen boden onderdak aan diverse parochiale activiteiten. Vanaf de jaren 1960 was er het Chirolokaal. Tegenwoordig is er een tijdelijke invulling als LOF, een ruimte waar creatieve zielen in de spotlights gezet worden. Elke expo die er georganiseerd word duurt slechts 2 weekends en is gratis te bezoeken.

Copyright: Stad Kortrijk

Geschiedenis & toekomst op Buda-eiland

 Door de Leiewerken ontstond een nieuw stukje Buda-eiland, de zogenaamde Buda-tip, recent als park ingericht en opengesteld. Het verdwijnen van de kliniek op de Reepkaai biedt kansen voor nieuwe ontwikkelingen. Daartoe is een masterplan in de maak. Nieuwe paden laten toe het historische Onze-Lieve-Vrouwehospitaal te herontdekken.

Dit waardevolle complex zal na herbestemming een centrale rol krijgen in de omgeving. Maar ook andere erfgoedplekken zijn verborgen in dit stadsdeel. Onder begeleiding van een gids kan je er tijdens open monumentendag op verkenning en wordt er een sluier opgelicht van geschiedenis en toekomstplannen van de site.

Copyright: Stad Kortrijk

Buiten Kortrijk

Voor wie het echt niet kan laten zijn er ook talloze architecturale pareltjes te ontdekken in de nabije buurt. In historisch Brugge is het Huis Billiet opengesteld, een voormalige diamantslijperij die werd omgebouwd tot een woning met gastenkamers. Andere trekpleisters zijn het Huis van Outvelde, het Magdalenagasthuis, Huis De Schelpe, Huis Den Struys, het Oud Militair Hospitaal en het Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie.

Gent pakt uit met de befaamde Boekentoren, De Centrale, de Bijlokesite met het KASK en het Conservatorium en de begijnhoven OLV ter Hoyen en het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg.

Brussel en Wallonië

Wallonië stelt in hetzelfde weekend eveneens talloze monumenten open en doet dit traditiegetrouw verdeelt over 2 dagen. Zowel op zaterdag als zondag kan je er terecht tijdens de Journées du Patrimoine en Wallonie. Trekpleisters zijn er de talloze kastelen die Wallonië rijk zijn. Een greep uit het volledige aanbod tref je aan op www.journeesdupatrimoine.be.

Brussel is dit jaar hetzelfde weekend aan de beurt en gespreid over 2 dagen. De open monumentendagen heten er Heritage Days Brussels. Het thema dit jaar zijn de sporen van kolonisatie in de stad. De toppers zijn een groot aantal van de statige herenhuizen die momenteel gebruikt worden als ambassade in de rand rond Brussel. Ook een aantal residenties van ambassadeurs zijn opengesteld voor het publiek. Meer info op www.heritagedays.urban.brussels.

Ludo Schoukens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.