Espooir
#Gezondheid

"Voor sommige patiënten werkt een opname niet, daar wil ik iets aan veranderen"

Diëtiste Lotte De Clercq (34) uit Kortrijk is volop bezig met de voorbereidingen voor het oprichten van een open huis voor mensen met een eetstoornis. Ze wil daarmee de eerste plek in West-Vlaanderen creëren waar patiënten veel sneller dan anders een luisterend oor vinden.

Share

Op dit moment is het moeilijk om een afspraak te maken bij een diëtiste of expert in eetstoornissen. “De wachtlijst loopt bij mij al op tot drie maanden en op veel plaatsen is er zelfs een opnamestop", vertelt Lotte. Ze vangt nu al geregeld mensen op in haar praktijk als ze het moeilijk hebben en nergens naartoe kunnen. "Het open huis wordt een plek waar mensen met een eetstoornis een luisterend oor vinden, ze samen dingen kunnen doen en ze even kunnen ontsnappen aan hun omgeving." De familiale, gemoedelijke sfeer in het open huis zal heel belangrijk zijn volgens Lotte.

Afgelopen zaterdag en zondag organiseerde Lotte een opendeurweekend in ESpoir, het platform dat mensen met een eetstoornis ondersteunt. Daarmee wil ze meer bewustwording creëren rond de hoge nood aan meer hulp voor mensen met een eetstoornis. "Ambulante hulp volstaat vaak niet en de wachtlijsten voor een opname zijn tegenwoordig maandenlang. Bovendien kan niet iedereen de nodige hulp betalen. En dat terwijl het wel over een levensbedreigende ziekte gaat."

"Niet iedereen kan de nodige hulp betalen,
terwijl het wel over een levensbedreigende ziekte gaat."

Tijdens het opendeurweekend kon je deelnemen aan een lotgenotenbabbel, maar ook luisteren naar enkele getuigenissen van patiënten. Laurence Bauffe is één van hen. Ze lijdt al meer dan 13 aan een eetstoornis en schreef daar ook een boek over. "In Dag eetstoornis, genoeg is genoeg wil ik mijn verhaal vertellen én ook aantonen dat er een oplossing is, hoe oud je ook al bent", aldus Laurence. Op dit moment werkt ze samen met Lotte aan een project waarmee ze mensen met een eetstoornis willen voorbereiden op de feestdagen. "Die dagen zijn voor mensen met een eetstoornis nog altijd lastig: al dat eten in een paar dagen. We willen de mensen daarop voorbereiden met een e-book en bijhorende Q&A."

Wij gingen afgelopen zaterdag eens kijken tijdens het opendeurweekend van Espoir. De reportage vind je hieronder!

Voor Lotte is het prioriteit om een gepaste locatie in Groot-Kortrijk te vinden, waar ze het open huis kan vestigen. Daarvoor is alle hulp welkom. Wie een donatie wil doen of zich wil inzetten voor het project, kan mailen naar espoir@hulpbijeetstoornissen.be.

Facebook Instagram Tiktok