TikTok is een app voor jongeren vanaf de leeftijd van 13. Toch verschijnen dagelijks mensen onder die leeftijdsgrens op mijn feed. Volgens Apestaartjaren gebruikt 34% van de eerste graad lager onderwijs TikTok. (Apestaartjaren, 2020)
Daarnaast heeft het alwetende algoritme beslist dat ik graag body positivity video’s bekijk. Dat maakt dat ik TikTok sinds kort niet meer zo ontspannend en onschuldig vind als in het begin. Ik krijg de jongste tijd een steeds akeliger gevoel wanneer ik de app open.
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn feed puilt uit van de video’s waarin mensen met een gezond lichaam hengelen naar mijn aandacht. Geen Kendall Jenner-types, maar jongeren die hun lichaam tonen zoals het is. Dat bevalt me wel en ik vind de body positivity video’s een goede zaak.
Waar maal je dan om, hoor ik je denken. Welnu, in mijn feed sluipen steeds vaker Glow-up-video’s binnen. Mocht je niet op TikTok zitten, dat zijn video’s waarin jongeren oude beelden van zichzelf monteren met nieuw materiaal waarop ze magerder te zien zijn. De boodschap is duidelijk: magerder is gezonder én gelukkiger. De reacties onder de video’s liegen er, wat dat betreft, niet om. Mager wordt toegejuicht en krijgt applaus vanop alle banken.
Als je de buik daar nog niet van vol hebt, dan is er ook nog #WhatIEatInADay: video’s van mensen die leven op sla en yoghurt. Modellen die veelal bewust een tekort aan kcal per dag naar binnen werken. Deze # heeft miljarden views. Dromen al die mensen ervan om met het dieet van hun favoriete popster hetzelfde lichaam te krijgen? Slecht idee als je het mij vraagt.
Helaas, het kan nog bonter. Onder #EatingProblems tonen mensen met een eetstoornis wat zij eten op een dag. Iets zegt me dat het ontspannende of creatieve aspect van dit soort filmpjes geen hoofddoel is.