Daarin vertellen ze telkens een persoonlijk verhaal, met als doel anderen een hart onder de riem te steken. Daarbij gaan ze geen enkel thema uit de weg, zo getuigen ze onder andere over zelfbeschadiging, depressies en peer pressure.
"Voor ons was het vooral belangrijk om échte verhalen te vertellen en zo mensen te helpen" vertelt Ash, student Devine, "door een podcastreeks te maken waarin er ruimte is voor zware verhalen, maar ook humor en gesprek, hopen we dat te bereiken".
Van het Warmste Week-fonds ontving Howest begin 2022 de steun om het project uit te voeren. Samen met het Kortrijkse Medialab Quindo maakten ze een podcast. "Zo gaven we de studenten de kans om van hun ervaringen een verhaal te maken die anderen kon inspireren, gebracht op hun eigen manier" licht Broos Claerhout, coördinator vzw Quindo toe.
De naam 'Cup of Care' kozen ze niet toevallig, de jonge podcasters tonen ermee aan dat het geen horrorverhalen zijn, maar eerder herkenbare gebeurtenissen. Zo willen ze luisteraars een helpende hand toereiken. Over iedere aflevering werd een 'expert' aan het woord gelaten in de extra's, zo blikt psychiater Tom Herregodts terug op Ash's verhaal over zelfbeschadiging.
Het project werd getrokken door de studentenvoorzieningen (STUVO) die hiermee willen inzetten op herkenbaarheid. "Mentale problemen kunnen bij iedereen voorkomen, maar samen zijn we weerbaar", aldus Katelijne Hanssens van STUVO Howest.
De podcastreeks is beluisterbaar via Spotify. Misschien herken je er jezelf in en kan dit een aanzet zijn om erover te praten. Veel luistergenot.