12 april 2016 bezoek Koningin Mathilde Djanlissa Pringels 2
Jeugdwerk
#project

Koningin Mathilde kwam en zag dat het goed was!

Koningin Mathilde bezocht op 12 april Quindo om de sociale werking Radio Respect met eigen ogen en oren te ervaren. Het medialab van Howest krijgt sinds vorig jaar steun van het Koningin Mathildefonds voor de activiteiten waarbij het aan de slag gaat met kwetsbare jongeren. Tijd voor een ontmoeting met de jongeren, dacht de koningin, en na een kleine twee uur keerde ze meer dan tevreden huiswaarts.

Share

In aanwezigheid van een mooie lentezon en heel wat media verwelkomde een hele delegatie prominenten om 10 uur Koningin Mathilde in The Studios in Kortrijk. Dat is de incubator voor jonge creatieve bedrijfjes van de Hogeschool West-Vlaanderen, vlakbij de radiostudio van Quindo.

Jongeren sterker maken

Het was Tom Christiaens, toenmalig coördinator van Quindo, die de majesteit en alle genodigden uit heel Vlaanderen als eerste toesprak. Hij schetste het belang van de sociale werking van het medialab en benadrukte dat we moeten blijven geloven in elke jongere, ongeacht hun afkomst of ervaring. Kwetsbare jongeren via mediaproductie laten werken aan hun sociale vaardigheden, daar draait het om bij Quindo. 

Getuigenissen van jongeren

David Marinelli en Drecilla Bondo getuigden over wat media kunnen maken bij Quindo voor hen betekent. “Voor mij is het sociaal contact heel essentieel”, zei David, “ik leer hier over vanalles bij.” Drecilla ontdekte bij Quindo dat ze verbaal toch wel goed uit de voeten kan. Radiomaakster Jana De Wilde vertelde over de workshop die ze de dag ervoor had begeleid met zes jongeren als voorbereiding op het koninklijk bezoek. De jongeren waren geselecteerd uit projecten die van het Koningin Mathildefonds steun krijgen.

Live radio

Na de getuigenissen kreeg het publiek enkele hoogtepunten te horen van de vooraf opgenomen radioshow die als insteek ‘een positieve kijk op de toekomst’ had. Dat was het thema dit jaar van het Koningin Mathildefonds. Daarna woonde de koningin de opname bij van een radioshow die volledig in elkaar gestoken was door de jongeren zelf. Zo namen ze een interview af met Simon Cardon De Lichtbuer, voorzitter van de expertenjury van het Mathildefonds die Radio Respect had geselecteerd als enige West-Vlaamse project. Alle gasten konden het interview live meevolgen.

De koningin nam daarna ruim de tijd om met alle jongeren te praten. Voor veel jongeren was één van de hoogtepunten de groepsfoto met de koningin en de overhandiging van de Quindo-truien, bestemd voor de vier kinderen van Hare Majesteit.

Open dialoog

Omdat de koningin bijzonder nieuwsgierig was, koos ze ervoor om nog twintig minuten met de jongeren apart te praten, weg van alle camera’s. Alle jongeren kregen de kans om hun project voor te stellen en te vertellen wat de impact is van media maken op hun eigen kunnen. Het was een open dialoog, waarin de jongeren centraal stonden en waarin de koningin blijk gaf van een oprechte interesse. Ze stelde opvallend veel gerichte vragen. Alsof ze Radio Respect al jaren volgt.

Afscheid

Na een kleine twee uur nam Quindo afscheid van de majesteit, ‘met de groeten aan het thuisfront’. Met een grote smile en veel lovende woorden vertrok ze terug naar het paleis.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok