IMG 9883 2
Verenigingen en organisaties
Jeugdwerk
#project

Jongeren vertellen over hun mentale problemen in podcast #HACKtisch

Een groep straffe jongeren van de herstelacademie en #HACKpand (van Arhus Roeselare) maakte onder begeleiding van Quindo een eigen podcastreeks '#HACKtisch'. Op basis van eigen verhalen willen ze taboes op psychologische en sociale problemen doorbreken. Psychologe Melissa zorgt telkens voor belangrijke kanttekeningen en aanvullingen. 

Share

Brainstorm: Podcast Design

In oktober 2022 kwamen de podcasters voor de eerste keer samen. Het idee: we maken een podcast. Na een intensieve brainstorm, waarin alle ideeën een plaats kregen op een (heel) groot blad, slaagden we erin de verwachtingen en mogelijkheden gelijk te stellen. Het resultaat: een duidelijk concept, afgebakende doelgroep en een origineel format. 

Storytelling

Iedere aflevering begint met het verhaal van één van de jongeren. En het zijn straffe verhalen. Samen met jeugdwerker Jasper Dejonckheere schreven de gasten hun eigen verhalen uit. Voor de opnames bouwden we de PodGrot op. De vertellers kregen hun opnames te horen en samen zetten we die op punt. 

IMG 0115

Voxpops

Een populaire en leuke manier om (potentiële) luisteraars te betrekken bij het productieproces is door hen aan het woord te laten. In iedere aflevering formuleert de verteller een vraag die wordt voorgelegd aan de man in de straat. De verschillende antwoorden schetsen samen een beeld van de populaire stem, de vox populi. Het resultaat heet: een voxpop.

Veilige omgeving

Samen met de andere podcasters en psychologe Melissa vertelden de gasten hun verhaal en gingen ze in gesprek. In iedere aflevering voorziet Melissa een terugkoppeling, op die manier wil de podcast de nodige professionele omkadering voorzien én luisteraars telkens voldoende handvaten geven om met de vaak harde verhalen om te gaan.

Zo vertelt Jenthe haar verhaal rond gender, transitie en depressie. Tijdens haar 7e jaar voelde ze zich onverwachts depressief en werd ze opgenomen in een psychiatrische voorziening. Daar leerde ze zichzelf beter kennen; ze ontdekte dat ze een lesbische transvrouw is. Jenthe en drie andere jongeren vertellen hun verhaal in het kader van de Herstelacademie, 'Samen Veerkrachtig' en de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg. 

Beluister de show hier:

Met de steun van

Vlaanderen verbeelding werkt
Arhus

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok