Intergenerationeel
Verenigingen en organisaties
Scholen
#project

Intergenerationeel Verhalenproject

Hoe kan je kinderen warm maken voor geschiedenis zonder te vervallen in een opsomming van droge feiten en data? Medialab Quindo, Buurtschool V-Tex en RVT De Korenbloem zochten het uit via een groot verhalenproject.

Share

Leerlingen ontdekten de wereldgeschiedenis aan de hand van zelfgemaakte slidecasts waarin enkele rusthuisbewoners de hoofdrol speelden.

Geschiedenis hoeft geen saai vak te zijn. Je kunt kinderen ook iets bijbrengen over pakweg de Tweede Wereldoorlog of Expo 58 op een speelse manier. Vanuit die overtuiging stapte Quindo naar Buurtschool V-Tex met de vraag samen een verhalenproject uit te werken. De kinderen zouden het verleden leren kennen aan de hand van persoonlijke verhalen van senioren.

Veertien leerlingen gingen twee maanden aan de slag met media. Bij Quindo leerden ze opnemen met professioneel materiaal, de juiste vragen voorbereiden, audio monteren, slidecasts maken en zoveel meer. Op school leerden ze intussen over de wereldgeschiedenis. Met hun historische kennis en mediavaardigheden op zak trokken ze naar RVT De Korenbloem.

Daar namen ze interviews af met enkele senioren. Ze vroegen Agnes, Dolores, Elza, Julienne, Roos en Paula naar hun persoonlijke ervaringen uit het verleden. De kinderen kwamen zo meer te weten over tal van belangrijke feiten uit de geschiedenis. De kinderen verwerkten nadien de interviews en zelfgenomen foto’s in enkele slidecasts.

De ergotherapeuten van RVT De Korenbloem werkten graag mee aan dit verhalenproject. Ze zagen hoe de komst van de kinderen voor jeugdig enthousiasme zorgde bij de senioren. Ze praten immers graag over het verleden. Het verhalenproject gaf de kinderen en senioren de kans elkaar beter te leren kennen.

Media-aandacht

De jongeren en ouderen kwamen nog één maal samen tijdens de voorstelling van het project aan de pers op maandag 22 juni 2015. Daar werden de slidecasts voor het eerst vertoond.

06262015 KW Verhalenproject 1011x1024

Agnes Kimpe – Bakkersdochter

Verhaal en edit door Sébastien (12) en Miro (11)

Agnes woont in RVT De Korenbloem, herinnert zich haar werk in de bakkerij, het rondbrengen van brood met paard en kar. Ondanks de drukke werkweek ging Agnes ook graag sporten en dansen. Ze vertelt over bommen tijdens WOII terwijl ze in het ‘Pensionnat des Dames de Marie’ in Moeskroen verbleef.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok