Podcast 13 13 Proloog hi res
Verenigingen en organisaties
#project

Pakkende getuigenissen over dak- en thuisloosheid in podcastreeks 13-13

In Zuid-West-Vlaanderen zijn er 1.313 dak- en thuislozen, maar hoe is het écht om geen thuis te hebben? De Zuid-West-Vlaamse welzijnsvereniging W13, Streekfonds West-Vlaanderen en Quindo brengen acht rauwe, ontroerende getuigenissen in de nieuwe podcastreeks 13-13. 

Share

Acht mensen getuigen over de periode waarin ze zelf dak- of thuisloos waren. Mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en gender. Zo willen ze het idee van de oude bebaarde dakloze bijstellen. 

W13 en Medialab Quindo zetten een traject op waarbinnen de vertellers hun eigen verhaal structureren alvorens de studio in te duiken. Wat ze vertellen komt helemaal uit henzelf. Op die manier zijn ze letterlijk én figuurlijk de eigenaar van hun verhaal. De opnames gebeurden in de professionele voormalige VRT-studios in het Muziekcentrum Track. 

Broos Claerhout, coördinator van Quindo: “we willen op een versterkende manier straffe verhalen brengen. Niet enkel voor de luisteraar, maar ook voor de verteller. Deze podcast doet beiden: de vertellers nemen hun verhaal in eigen handen. Eerder dan te moeten luisteren en ondergaan, komen dak- en thuislozen hier zelf aan het woord, daar schuilt heel wat kracht in.”

De podcastreeks wil de verhalen achter de cijfers brengen. De allereerste dak- en thuislozentelling in onze regio, van oktober 2021, toont schrijnende resultaten. 1.313 personen zijn dak- of thuisloos, onder wie 479 minderjarigen. W13 lanceert binnenkort een grondig actieplan. 

Straffe getuigenissen van dappere getuigen

Mauranne Debosschere, expert Wonen bij W13, slaagde erin om samen met verschillende partnerorganisties acht mensen te vinden die hun verhaal wilden delen: "het interessante is dat we zowel mannen als vrouwen vonden, zowel jongere mensen als mensen met enige levenservaring. Dat zorgt voor een bijzondere mix." 

In de eerste aflevering vertelt Kim hoe ze alles verloor na een uithuiszetting en de strijd om alles terug te krijgen. Hoe ze zichzelf opnieuw vond en nu eindelijk een gelukkig gezin kan vormen. En zo zijn er heel wat verhalen, zoals Didier, voor wie "de straat altijd een beetje vrijheid betekende" en Laura die met een burn-out thuisloos werd en aan de drugs geraakte.

Beluister alle verhalen nu via Spotify.

De manier waarop Quindo met de vertellers aan de slag ging was ideaal. Rustig, op maat en écht vanuit henzelf. Ze zijn trots op hun eindproduct, het is hun verhaal.

Zelf aan de slag met podcasting? Neem gerust contact met ons op!

Scroll verder voor meer podcastinspiratie. 

Het project krijg wat persaandacht.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok