Project image 1
Verenigingen en organisaties
#project

Quindo on Tour houdt halt in Dominiek Savio

Jongeren met een fysieke beperking maken eigen radioshow. Na twee jaren van afstand, bubbels en voorzichtigheid, zijn veel organisaties op zoek naar manieren om weer op kracht te komen. Medialab Quindo wil daarom meer dan ooit inzetten op mediaproducties die verbindingen tussen en binnen social profit organisaties creëren en versterken.

Share

Daarom zette het medialab “Quindo on Tour” op poten: unieke radiotrajecten waarbij verschillende doelgroepen aan de slag gaan met radio en toewerken naar een eigen radioshow. Op donderdag 5 mei gaat de eerste radiouitzending in de ether: live vanop het Dominiek Saviofeest in Gits zullen de leerlingen van het Buitengewoon Secundair Onderwijs Dominiek Savio radio maken.

Quindo on tour

Verbinding, belangrijke verhalen die niet altijd hun weg vinden naar de reguliere media en een traject waar deelnemers nieuwe talenten ontwikkelen en versterken. Dat zijn de sleutelbegrippen van “Quindo on Tour”. Tijdens een traject van verschillende workshops leren de deelnemers kennismaken met alle aspecten van radio: van jingles, interviews en presenteren tot de studio opbouwen en bedienen. Het resultaat wordt een eigen radioshow die live wordt opgenomen tijdens een evenement. In het begin van het jaar lanceerde medialab Quindo de projectoproep, en de reacties waren overweldigend. “Dat er zo veel social profitorganisaties zich kandidaat stelden, toont hoe hard er gezocht wordt naar manieren om de verbindingen, zowel intern als extern, te versterken”, aldus coördinator Broos Claerhout. “We denken dat we met deze trajecten heel veel kunnen bereiken, zowel op individueel niveau als binnen de organisaties.” Er werden uiteindelijk vijf organisaties geselecteerd: het psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie, Groep Ubuntu en De Stroom, psychiatrisch revalidatiecentrum De Mare, de Heerlijkheid van Heule van VZW Het Oranjehuis en Dominiek Savio.

Quindo on Tour kwam er mede dankzij de steun van het Streekfonds West-Vlaanderen.

Voor één dag radio savio

Een vijftiental leerlingen van het Buitengewoon Secundair Onderwijs Dominiek Savio zijn volop bezig met de voorbereidingen van hun radio-uitzending. Die wordt opgenomen op donderdag 5 mei, tussen 11h en 16h, live vanop het Dominiek Savio feest in Gits. Ze nemen interviews af en een vliegende reporter brengt verslag uit vanuit de verschillende afdelingen. Zo hopen ze de oudste bewoner van Dominiek Savio aan het woord te laten, alsook de nieuwe coördinerend directeur en blikken ze terug op het ontstaan van het Dominiek Savio Feest. Quindo on Tour zal post vatten op het kasteelplein, net voor het bekende kasteel van Dominiek Savio. De radiouitzendig zal die dag live gestreamd kunnen worden. Collega’s, familie en vrienden luisteren mee vanop afstand.

Dominiek Sabvio feest

Elk jaar rond de naamdag van de Heilige Dominiek Savio (6 mei) viert Dominiek Savio vzw het ‘Dominiek Savio feest’. Het is één van de enige dagen in het jaar dat alle leerlingen, cliënten en medewerkers van de verschillende afdelingen elkaar ontmoeten. Iedereen verkleedt zich, organiseert activiteiten en eet ’s middags gezellig samen op het kasteelplein. Het thema dit jaar is een mix van Vlaamse kermis/Festival. Ze gaan voluit voor een kleurrijke boel met flower power/camping kitch. Hoewel de meeste activiteiten nog in de eigen groep plaatsvinden, zorgt Quindo on Tour toch voor de nodige verbinding. Zo wordt de hoofddoelstelling van het Dominiek Savio feest toch bereikt: samenhorigheid creëren.

Meer over Dominiek Savio

Al meer dan 60 jaar voorziet Dominiek Savio vzw in zorg en onderwijs voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Hun expertise ligt in mensen met een fysieke, (neuro-) motorische beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Secundair Onderwijs Dominiek Savio biedt verschillende opleidingsvormen aan, zowel voor normaal begaafde jongeren als jongeren met een meervoudige beperking of met leerstoornissen. Men kan terecht in de school in Gits of ondersteuners komen ter plaatse in de eigen (reguliere) school.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok