Jong Kortrijk Spreekt
Verenigingen en organisaties
Scholen
Jeugdwerk
#project

Jong Kortrijk Spreekt!

Wat als kinderen de baas waren? Onder de vlag van Jong Kortrijk Spreekt mochten de kinderen van de basisscholen Drie Hofsteden, V-TEX en Sint-Jozef zélf aangeven wat ze wilden veranderen aan hun buurt, de Sint-Janswijk. 

Share

150 kinderen uit de wijk beslisten wat er met het budget van €30.000 zou gebeuren. Daarvoor kwamen ze vaak samen in hun eigen kinderwijkparlement.

We maakten een overzicht van een volledig jaar 'Jong Kortrijk Spreekt!'

De jonge parlementsleden gingen onder begeleiding van medialab Quindo op zoek naar communicatiekanalen om hun buurt op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen. In de professionele studio van Howest in Kortrijk namen ze een kinderwijkjournaal op waarin ze hun voorstellen presenteren. Dat journaal was onder andere te zien tijdens ‘CineMAATjes’ in de Budascoop.

Kinderen aan de macht!

Geen parlement zonder talloze vergaderingen: aan de hand van toegankelijke technieken werden er ideeën rond vijf centrale thema’s bedacht: vrije tijd, welzijn en gezondheid, veiligheid, diensten en samenleven. Met tablets namen de kinderen maar liefst 500 foto’s van openbare plaatsen in hun buurt. Nadien gaven ze die foto’s een positieve of negatieve rating aan de hand van een lachende of verdrietige smiley. Daarnaast werd er ook uitgebreid gebrainstormd: naast klasgesprekken maakten ze ook tekeningen van hun ideale wijk. De kinderen belden alvast even naar de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne maar kregen eerst zijn voicemail aan de lijn. Ze maakten dan ook van de gelegenheid gebruik om het één en ander in te spreken...

Budgetgame

Hoe geniaal het kinderbrein ook is, toch was het niet haalbaar om alle ideeën uit te voeren. Het kinderparlement bracht dan ook de lijst terug tot twintig haalbare voorstellen die op 2 april beoordeeld werden op een Budget Game in de gerenoveerde jeugdherberg Groeninge in de Passionistenlaan. Daar beslisten alle kinderen welke veranderingen uiteindelijk uitgevoerd zouden worden in hun buurt.

Een verslag vind je hier:

Op basis van die resultaten werd beslist welke voorstellen uit de lijst zouden worden uitgevoerd. De kinderen trokken zelf een kleine conclusie in hun tweede editie van het Kinderwijkjournaal.

Dit project werd deels gerealiseerd met de steun van het Fonds Koningin Mathilde, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok