Barbie 2
#Cultuur

Barbie: een flinke portie maatschappijkritiek gehuld in een roze jasje

De afgelopen weken viel niet te ontkomen aan de nieuwe Barbie-film, waarin de pop die in 1959 voor het eerst verscheen opnieuw tot leven wordt gebracht. Door de fantastische marketing die aan de première vooraf ging, werd de film de beste Belgische opener van 2023 met 180 000 bezoekers in de eerste drie dagen. Wij gingen kijken in de Budascoop in Kortrijk!

Share

Op 19 juli ging Barbie, geregisseerd door Greta Gerwig, in première. Het roze wereldje waarin alle vrouwen Barbie en alle mannen Ken heten, werd voor de zoveelste keer tot leven gebracht. Wie de trailer zag, dacht ongetwijfeld dat het bijzondere aan deze film zou zijn dat de poppen door echte mensen gespeeld werden. Margot Robbie leeft zich namelijk volledig in in de rol van Stereotiepe Barbie en naast haar zijde kun je Ryan Gosling als Stereotiepe Ken zien staan. De zorgvuldig samengestelde cast en de prachtige decors, die zelf ook speelgoedstukken zijn van Barbie, zouden ervoor zorgen dat deze versie niet zomaar in het oneindige rijtje van Barbie Films kwam.

Maar wie verleid werd door de trailer en de film bekeek, kwam te weten dat het Barbieland van Gerwig niet zomaar rozengeur en maneschijn is. De perfecte Barbie krijgt het moeilijk in haar ideale wereld. Wanneer ze last krijgt van cellulitis en gedachten over de dood, raadt men haar aan om naar de Echte Wereld te trekken. Daar moet ze het meisje dat aan haar verbonden is, opvrolijken. Alleen zo kan de stereotiepe Barbie opnieuw perfect zijn.

Lees verder onder de trailer


Als je al eerder een film van Greta Gerwig bekeken hebt, kun je al verwachten dat ook deze film niet zonder maatschappijkritiek komt. Barbie behandelt gevoelige onderwerpen, zoals feminisme, het patriarchaat en de dubbele standaard die in onze maatschappij heerst. Barbieland is een metafoor voor onze samenleving en ook de kritiek die wij op Barbie en haar perfecte uiterlijk hebben, komt uitgebreid aan bod. Toch mag Barbie niet bij de melancholische films gerekend worden. Alle gevoelige onderwerpen en verdrietige scenes worden gemaskerd door humor, muziek en heel veel roze. Emoties en bepaalde gedachtes worden zeer realistisch vertoond in de film.

De aandachtige kijker zal doorhebben wat Gerwig wil bereiken met haar versie van de blonde pop en haar wereld, maar niet iedereen zal de achterliggende betekenis begrijpen. Barbie is een film waarover dieper nagedacht moet worden. De film kan bovendien soms wat langdradig worden, waardoor het niet altijd even gemakkelijk is om de aandacht erbij te houden.

Barbie verschilt niet alleen van de mainstream verhalen over de poppen door de levende acteurs, maar vooral door het doelpubliek. Deze versie van Barbie is niet ideaal om met kleine kinderen op een regenachtige dag te bekijken, maar als u openstaat voor een flinke portie maatschappijkritiek die gehuld wordt in een roze jasje, of als u gewoon eens dieper wil nadenken over een ‘kinderfilm’ is Barbie zeker een aanrader!

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok