Gouden Eeuw 9
#Actua
#Cultuur
#Redactie

NEXT-FESTIVAL: ‘DE GOUDEN EEUW’ TOONT HET WINKELCENTRUM DE K VAN DICHTBIJ

Zoals elk jaar organiseert de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai het kunstenfestival NEXT. Op het programma staan internationale podiumkunsten in zes Vlaamse, Waalse en Franse cultuurhuizen. NEXT focust vooral op theater, dans en performance. Een van de voorstellingen is een wandeling genaamd ‘De Gouden Eeuw’. Je kan de wandeling volgen in Lille en Kortrijk. Quindo woont er een bij in Kortrijk.

Share

De performance start voor de ingang van het winkelcentrum de K in de binnenstad van Kortrijk. Een stem begeleid je door de wandeling via een hoofdtelefoon. Ze beschrijft wat je ziet en welk verhaal erachter schuilt.

Gouden Eeuw 1

Vroeger stond op deze plaats een school, bejaardentehuis en een kapel. Robrecht en Daem gaven de plek een nieuwe invulling en ontwierpen een modern gebouw. Later kreeg het gebouw de functie van winkelcentrum. Het was toen de grootste investering.

Gouden Eeuw 3

Het dak is volledig gemaakt van glas. Dit zorgt ervoor dat je voeling krijgt met de buitenlucht. Die transparantie creëert een tijdloos gevoel waardoor je langer blijft winkelen. De ruimte wordt vergeleken als de moderne Hof van Eden. Het lijkt een vreemde vergelijking, maar we begrijpen de gids in dat standpunt. Zeker als je kijkt naar de kerstsfeer die er hangt, voelt het magisch aan.

Gouden Eeuw 6

Tijdens de rondleiding krijgen we de opdracht om mensen te observeren vanaf de bovenste verdieping. Die mensen zijn bezig met hun alledaagse activiteiten, maar je weet niet waar ze onbewust mee bezig zijn. Daarna nemen we de roltrap naar beneden en vertelt de gids iets over de vloeren. Die moeten we volgens haar voelen en dus schuifelen we door het shoppingscentrum, dat aan een steeds sneller tempo tot we niet meer kunnen volgen. “Links afslaan gaat tegen je natuur in”, zegt de gids. Om die stelling te bewijzen, name we de proef op de som. Tijdens het schuifelen slaan we dus telkens links af. Dat voelt voor ons heel normaal aan, maar het zou een gevoel van overwinning moeten geven.

Gouden Eeuw 7

We staan ook even stil bij de etalage van een kledingzaak. De spots laat de kleding duurder lijken. Ze stralen een soort elegantie uit die de koper moet overtuigen. Ze dragen allemaal een andere outfit en kijken in een andere richting. Dat typeert ons ook als mensen.

Gouden Eeuw 8

Na een halfuurtje uitleg, moeten we alles even loslaten. Even vergeten we dat er mensen rondom om heen lopen en worden we deel van een soort flashmob. We staan met z’n allen te dansen in het midden van een winkel, wat heel onwennig voelt voor ons.

Gouden Eeuw 9

We gaan ook langs in een supermarkt. We komen er bijna dagelijks, maar staan nooit stil bij de achterliggende betekenissen. We letten op de geuren, kleuren en geuren. Wat trekt onze aandacht, maar vooral waarom? Wij zijn aangetrokken tot iets zoets, maar anderen kiezen voor producten die herinneringen ophalen. Iedereen kiest iets anders. Dat wijst erop dat we allemaal unieke individuen zijn.

Gouden Eeuw 12

Daarna verlaten we de mooie tuin en gaan naar de opslagruimte van beton. We volgen de honderden buizen, nemen enkele liften en komen uit in een leegstaand pand.

Gouden Eeuw 14

In de K staan een aantal panden leeg. Jammer, want het zijn hele mooie ruimtes die goed kunnen benut worden. Zo zou dit pand het perfecte atelier kunnen zijn voor een kunstenaar.

De rondleiding is anders dan alle andere in zijn soort. Het leert je stilstaan en dieper nadenken bij alledaagse zaken. We krijgen een blik achter de architectuur van het shoppingscentrum. De ideale culturele activiteit in deze donkere winterdagen.

Tekst: Amy Van Parys & Hannelore Spileers
Foto’s: Amy Van Parys

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok