Rosie 1
#Actua
#Event

“Jaloezie heeft me dat extra zetje gegeven om de muziekwereld in te gaan”

Zaterdagavond had het woordkunstfestival Memento zijn muzikaal hoogtepunt. Het Zesde Metaal trad op in de concertclub De Kreun met als waanzinnig voorprogramma Rosie Stuart. “Ik vergelijk mijn muziekstijl graag met PJ Harvey of Patti Smith, ook al speel ik nog lang niet mee op dat niveau.”

Share

Foto: © Ruben Vandeweijer

Nu ze de smaak te pakken heeft, hoopt Rosie Stuart vaker op een groot podium te staan. Omdat de jonge zangeres opgroeide in een muzikale omgeving, was dat voor haar een logische stap: “Mijn mama speelde vroeger in een coole punkband uit Kortrijk (Midnight Men, red.). Een lp’tje ontdekken dat je mama ooit heeft gemaakt, motiveert je om zelf die richting uit te gaan.” Stuart haalt haar motivatie niet alleen uit de carrière van haar mama. “Mijn zus heeft die weg naar muziek eerder gevonden. Toen ze gitaar leerde spelen, werd ik een beetje jaloers. Dat heeft me een extra zetje gegeven.”

Intensief programma

Zo’n concerttour valt natuurlijk niet te onderschatten als beginnende artiest. Een intensief programma in combinatie met weinig slaap vraagt veel van een persoon: “De week na het eerste deel van mijn tour met Het Zesde Metaal ben ik ziek geworden. Daardoor besef ik dat ik soms wat rustmomenten moet inplannen. Zo ben ik vandaag naar Kortrijk gefietst vanuit Gent: bewegen helpt om de stress uit mijn lichaam te lozen.”

LUISTER: ROSIE STUART OVER VOORPROGRAMMA HET ZESDE METAAL

Maar de Gentse singer-songwriter begint zich onderhand thuis te voelen op een podium. “Het nummer dat ik het liefst speel is Cupid. Dat heb ik al zo vaak gespeeld dat het een automatisme is geworden. Ik kan mijn stoere zelf zijn tijdens die song en omdat ik het als laatste speel in mijn set, kan ik afsluiten met een knallende performance. Dat geeft me een euforisch gevoel.”

Baloise on Stage

Rosie Stuart brak in januari 2024 door nadat ze Baloise on Stage won. De verzekeringsmaatschappij wil opkomend talent ontwikkelen en organiseerde daarom een talentenjacht in samenwerking met Het Zesde Metaal. Daarvoor zond Stuart het onafgewerkte nummer Vegan in. “Vegan vertelt een persoonlijk verhaal over mijn onzekerheid rond vriendschappen tussen een man en een vrouw. Ik beschouw elke interactie met een man als seksueel, waardoor ik niet geloof dat ik zo’n vriendschap kan aangaan, zonder meer.”

Meer over Memento Woordfestival? Beluister alle interviews hier!

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok