Blog featured detail
#Actua

Steeds meer meldingen van drink spiking, studenten delen hun verhaal

Drink spiking, een gegeven waarbij iemand alcohol of drugs in je drankje doet zonder dat je je er bewust van bent. Veel jongeren maken het mee en toch wordt er nog niet genoeg over gepraat. Wij mochten enkelen jongeren interviewen. Ze namen ons terug mee naar die bewuste avond.

Share

Andere meisjes, zelfde verhalen

Twee verschillende meisjes, twee verschillende avonden, maar toch twee gelijkaardige verhalen. We interviewden Luna en Julie*. Beide meisjes gingen uit in een club/café en herinnerden zich achteraf niks meer van de avond. Nochtans hadden ze niet meer gedronken dan anders. Luna was 18 toen het gebeurde, Julie was 21. Luna vertelde ons wat er gebeurd is tijdens die bewuste avond in Lloret del Mar.

“We waren uitgenodigd op een privéfeest door een paar Nederlanders. Wij waren met zes à zeven meisjes die heel opgemaakt waren om te gaan feesten in een oude gevangenis. Ik kan mij nog herinneren dat er veel jongeren aanwezig waren, vooral jongens. Omdat wij een grote groep meisjes waren, had ik onmiddellijk door dat er vaak naar onze groep werd gekeken.

Ik was ook het enige donkergetint meisje dus voelde ik mij sowieso al ongemakkelijk. We hebben ons aan de zijkant van de club geïnstalleerd op een verhoogd deel zonder veel mensen rondom ons. We zijn dan per paar achter een drankkaart geweest om de veiligheid te bewaren. Ik had een vijftal tropische drankjes op. De drankjes vielen in de smaak, de muziek was episch en de sfeer zat goed.

Op een bepaald moment moest ik heel dringend naar het toilet en voelde ik mij wat misselijk. Ik was toen met een voormalige vriendin naar het toilet geweest beneden. Voordat ik het wist lag alles eruit. Kort daarna kan ik mij nog herinneren dat ik boven de lavabo hing en niet meer op mijn benen kon staan. Ik kreeg toen een black-out. Daarna wist ik niets meer. Achteraf werd mij alles verteld.

De jongens die we enkele dagen geleden hadden leren kennen, hebben mij naar boven gedragen en uiteindelijk hebben we het feest verlaten. Uren gingen voorbij en ik kwam niet bij. Al wat ik mij kan herinneren is dat ik iedereen in de omgeving kon horen maar ik had geen controle over mijn lichaam en werd niet wakker.”
Ik kreeg toen een black-out.
Daarna wist ik niets meer.
Achteraf werd mij alles verteld.

Spiking op erasmus

Julie haar verhaal is heel gelijklopend met dat van Luna. Ze was ook in het buitenland, op Erasmus. Ze kwam na een avond op café wakker in haar bed maar wist niet hoe ze er beland was en wat er in de tussenperiode was gebeurd. “Het eerst volgende dat ik me nog kan herinneren is dat ik wakker kwam in bed”, zei Luna.

“Ik weet nog dat ik het goed vond van mezelf dat ik in mijn eigen bed terechtgekomen was. Ik deelde toen een kamer met m’n roommate. Zij was ook mee die avond. Op een bepaald moment vroeg zij aan mij wat ik me nog herinnerde. Ik herinnerde mij nog een gesprek met een bepaald persoon en daar stopte mijn verhaal plots. Ik wist niet meer hoe ik thuis was gekomen. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat dit niet normaal is.”

*Dit zijn schuilnamen, beide dames bleven liever anoniem.

Niet alleen tijdens het uitgaan

Lisa is 22. Ze ging op een gewone zondag naar de voetbal kijken zoals ze altijd deed. Ze werd die dag ook gespiket en zelfs niet door een onbekende. Spiking gebeurt niet alleen in het uitgaan, ook op evenementen overdag kan het plaatsvinden en Lisa vertelde ons hoe die dag verliep.

Aangifte doen?

Dien je klacht in? Hoe kun je bewijzen dat je gespiket bent geweest? Zowel Lisa, Luna als Julie deden geen aangifte bij de politie. Luna en Julie wisten niet of ze zouden worden geloofd en tegen dat ze aangifte wilden doen, was het al te laat. Julie verklaarde dat ze bang was dat mensen haar niet zouden geloven en haar ervaring op teveel alcohol zouden steken.

“Ik vond het ook moeilijk om dit te zeggen tegen mensen omdat ik bang was dat ze me niet gingen geloven”, vertelde Julie ons. “Als ik er verder over nadacht kon het bijna niet anders zijn dan spiking aangezien ik totaal niet teveel had gedronken en zelf evenveel had gedronken als de rest en zij die effecten niet hadden ervaren. Er waren geen andere verklarende factoren. Ik begon me echt vragen te stellen.”

Ook Luna liet bij politie geen verklaring opnemen: “Ik heb nooit een aangifte gedaan omdat ik geen bewijs kon voorleggen. Ik heb mij ook nooit laten opnemen en testen omdat ik niet in orde was met mijn administratie in het buitenland.”

Aangifte kun je doen via het politieportaal of in het politiebureau.

1712

Ben je zelf gespiket geweest en zit je met vragen over seksueel geweld? Dan kan je terecht op het nummer 1712 of de website 1712.be. Ben je slachtoffer van seksueel geweld, dan kan je terecht bij een zorgcentrum na seksueel geweld.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok