sint
#Actua

Sinterklaas maakt intrede aan IJzerkaai, honderden kinderen trotseren de regen

Afgelopen weekend kwam de Sint samen met zijn Pieten aan in Kortrijk. Ondanks het natte weer vonden heel wat kinderen samen met hun ouders de weg naar Buda Beach. De hevige regenval kon de pret niet drukken. Er werd gedanst, gezongen en gesnoept. Maar vooral: er waren geen stoute kinderen dit jaar.

Share

Omstreeks 10 uur kwamen de eerste toeschouwers de Sint opwachten aan Buda Beach. Met een heuse kindershow, in goede banen geleid door een enthousiaste hulppiet, werd de sfeer al flink aangewakkerd. Er werd lekkernij uitgedeeld door tientallen Pieten, terwijl de stad Kortrijk gratis chocomelk aanbood.

Vol spanning was het aftellen naar het moment dat de Sint zou opduiken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Goedheiligman in zijn stoomboot zijn intrede zou maken, maar het te hoge waterpeil stak daar een stokje voor. Zijn stoomboot werd vervangen door een glansrijke koets met twee paarden.

Sint 2 klein

Door omstandigheden kwam de Sint aan per koets © Gianni Seeuws

Het gejuich weerklonk toen de koets met de Sint tevoorschijn kwam op de Groeningebrug. Ook burgemeester Vincent Van Quickenborne en “superschepen” Ruth Vandenberghe waren van de partij. Zo werd de sleutel van de stad plechtig overhandigd aan Sinterklaas. Van Quickenborne nam ook even de tijd om ons te woord te staan. Zo had hij het over een prachtige traditie in zijn mooie stad. Dat de koets ook ecologisch is, is toeval: “Sinterklaas moest hier geraken en doordat het waterpeil te hoog stond kon dat niet met de stoomboot, daarom kozen we voor een koets”, glundert de burgemeester.

weg met zwarte piet

Ook enkele demonstranten waren van de partij voor een vreedzaam protest. © Berre Uyttenhove

Even hing er ook wat spanning in de lucht. Toen een tiental demonstranten van de groep ‘België kan het’ hun spandoeken ontrolden kregen ze heel wat boze blikken naar zich gericht. De stad Kortrijk koos bewust voor 20 Zwarte Pieten en 20 Roetpieten, wat voor onvrede zorgde bij de actiegroep. Gelukkig demonstreerden ze op een vreedzame manier waardoor het niet tot incidenten kwam.

Na de blijde intrede trok de Sint per koets naar winkelcentrum K, om daar nog met vele dolblije kinderen op de foto te gaan.

Sint 1klein

De Sint gaat op de foto in winkelcentrum K © Gianni Seeuws

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok