Foto: Jan Opdekamp
Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck publiceren sinds 2017 tweewekelijks een aflevering van hun true crime podcast de volksjury. Daarin speculeren ze naar eigen zeggen op een onverantwoorde manier over zowel opgeloste als onopgeloste moordzaken. Sinds het voorjaar van 2023 doen ze dat ook voor een live publiek. “Na onze livetour vorig jaar, misten we dat direct contact met onze luisteraars”, mijmert Silke.
“In de studio zijn we namelijk maar met twee en hebben we geen idee hoe mensen op iets reageren. Die onmiddellijke reactie tijdens een liveshow is voor ons dus duidelijk een meerwaarde.” De dames trekken dit jaar voor een tweede keer door Vlaanderen – en Nederland – met enkele onopgeloste moordzaken. “Onze liveafleveringen hebben allemaal eenzelfde DNA”, kadert Laura. “Ze moeten gesluierd zijn in een bepaald mysterie en voldoende pistes hebben waarover we kunnen speculeren met de toeschouwers. Daarin zien we een duidelijk verschil met de afleveringen die we opnemen voor de podcast.”
Maatschappelijke meerwaarde
True crime wint al enkele jaren aan populariteit omwille van zijn geheimzinnig karakter. Toch botst het genre nog vaak op kritiek vanwege de sensatie die er vaak mee gepaard gaat. “Onze afleveringen zijn niet enkel gericht op misdaad. We proberen ook maatschappelijke thema’s aan te kaarten zoals racisme, homofobie en femicide”, vertelt het duo. “Daarnaast vinden we het belangrijk om te focussen op het respect naar het slachtoffer en de omgeving. Door vanuit hun verhaal te vertrekken, proberen we het maatschappelijke debat dat true crime kan zijn te openen.”