Durf 2030 x EUNITE
#Actua
#Cultuur
#Nieuws

REPORTAGE: Studenten maken artistieke wandeling rond culturele Europese identiteit

Acht (internationale) studenten van VIVES hebben een artistieke wandeling door Kortrijk ontwikkeld. Ze zoeken samen een antwoord op de vraag: Wat betekent culturele Europese identiteit voor jou in Kortrijk?

Share

Wat betekent culturele Europese identiteit voor jou in Kortrijk? Deze vraag vormt de leidraad voor de ontdekkingstocht die de VIVES-studenten van het keuzetraject SPACE (Social Pedagogical Art & Creativity Exploration) hebben samengesteld.

"Het is een uitgebreide vraag, we hebben samen gekeken wat identiteit voor ons betekent", vertelt studente Evy Lekens. "Wat is een Europese identiteit? Bestaat dat? Voelen wij ons Europees hier in Kortrijk?"

De studenten trokken de Kortrijkse straten op met al hun vragen. De antwoorden die ze kregen, hebben ze samengebracht in vier participatieve kunstwerken en een wandeling. Die begeleide wandeling is een onderdeel van het grotere EUNITE-project waarbij kennis over Europa gedeeld wordt, met extra aandacht voor groepen die minder gerepresenteerd zijn. 

"We wilden echt de stem van de ondervertegenwoordigde mensen verwerken in dit project", vertelt de Franse studente Leslie Merceron. "Ik denk dat je hier in Kortrijk de stem van bijna iedereen hebt. Er zijn veel verenigingen en organisaties die hen iets bieden om zich te uiten."

Elk kunstwerk wordt op een andere locatie tentoongesteld. Tijdens de wandeling nemen de studenten je mee naar BK6. Daar toont een monoloog verhalen van burgers in hun zoektocht naar een identiteit. In De Stroate staan puzzelstukken centraal voor hoop en frustratie rond Europa. 

"Elk individu heeft een ander verhaal, maar toch zijn we allemaal verbonden met elkaar", vinden de studenten. Dat tonen de lappen aan het Muziekcentrum Track aan. In de Kortrijkse bibliotheek geven ze vrouwen een stem aan de hand van een gedicht.

BEKIJK: Kortrijkse studenten ontwikkelen artistieke wandeling door Kortrijk die draait rond culturele Europese identiteit

Het project biedt de studenten een unieke kans om zichzelf te ontplooien. Door samen te werken met internationale studenten met dezelfde passies en interesses, kijken ze met trots terug op hun avontuur. "Wij hebben elkaar zo goed kunnen ondersteunen. Waar de ene persoon meer een leidersrol opnam en de anderen bezig waren met de praktische kant, focuste ik mij meer de creatieve kant."

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok